• Külföld
Faktor

Még mindig keresik a túlélőket Tajvanon - videó

Harmincháromra nőtt a szombat hajnali tajvani földrengés halálos áldozatainak száma, több mint 100 embert még nem találnak a legsúlyosabban érintett Tajnan városban.

A6,4-es erősségű földrengés helyszínén folyamatosan dolgoznak a mentők, eddig már százakat helyeztek biztonságba, a sérültek száma 500 felett van, több mint 90-en szorulnak huzamosabb kórházi ellátásra. Vasárnap helyi idő szerint este 10 órakor még 119 embert kerestek.

Szakértők szerint az éjszakai hidegben víz, illetve élelem nélkül a romok között rekedt esetleg még élő embereknek is egyre kevesebb az esélyük a túlélésre. A helyszínen éppen ezért napi 24 órában 600 mentő dolgozik.

Tajnan város polgármestere elmondta, hogy körülbelül százan lehetnek olyanok, akik a Vej-kuan Csinlung lakópark összeomlott 17 emeletes épületének alsóbb szintjein laktak. Az ő kiszabadításuk okozza a legnagyobb gondot.

Ennek a 96 lakásos épületnek 256 bejelentett lakosa volt, de a katasztrófa idején többen tartózkodtak benne. Feltételezések szerint az épület alapja, váza és az építéséhez használt anyagok nem feleltek meg a szabványoknak.

Sajtóbeszámolók szerint a romok közül élve jutott ki például egy 8. emeleti lakó, akit egy tíz centiméter széles repedésen keresztül láttak meg; kiszabadítása nyolc órán át tartott. A halottak között volt egy 6 hónapos kislány, az apját 40 perccel később emelték ki, de ő sem volt már életben.

Friss jelentések szerint nagy valószínűséggel egy másik összeomlott épületben tartózkodott négy főiskolai hallgató, őket még mindig keresik. A tajnani önkormányzat összesítése szerint a városban kilenc épület dőlt romba, és öt másik rongálódott meg. Ma Jing-csiu tajvani elnök kínai holdújévet köszöntő hagyományos beszéde a tragikus kimenetelű földrengés miatt elmaradt. A holdújév, illetve az ahhoz kapcsolódó tavaszünnep a kínaiak legnagyobb családi ünnepe helyi idő szerint már kezdetét vette.

Pekingben különböző kormányzati szervek jelezték segítő szándékukat, mentő és egészségügyi csoportok küldését ajánlották. Két, korábban földrengés által súlyosan érintett szecsuani megye közölte, hogy 1 millió jüant küld a tajvani Vöröskeresztnek. A kínai szárazföldi Vöröskereszt korábban ennek a dupláját ajánlotta fel.

A tajvani földrengés szombaton nem sokkal hajnali 4 óra előtt történt, központja Kaohsziung város egyik kerületében volt, 15 kilométeres mélységben. Tajnanban 44 másodpercen át tartott, míg Kaohsziungban 20 másodperces volt. A kínai szárazföldi földrengésfigyelő központ 6,7-es erősségű rengést mért. A földrengések a sziget elhelyezkedése miatt nem ritkák Tajvanon, de többnyire nem erősek és nem okoznak nagyobb károkat. 1999-ben ugyanakkor egy 7,6-es erősségű földmozgásnak több mint 2300 halálos áldozata volt.

Top 0