• Külföld
Németh Róbert
Németh Róbert

Még mindig keresik a lövöldözőt - a Faktor helyszíni tudósítása

Rengetegen keresik a fiatal férfit, aki egy bárnál kezdett lövöldözni Tel Avivban és megölt két embert. Ellenőrzőpontokat állítottak fel, a merénylet helyszínén pedig egyre több mécsest gyújtanak.

A bár, ahol a lövöldözés történt - fotó: Németh Róbert

A bár, ahol a lövöldözés történt - fotó: Németh Róbert

Több órás dugók vannak a Tel Avivból kivezető utakon, új ellenőrzőpontokat állítottak fel, mindenhol a merénylőt keresik. A rendőrök azt gondolják, hogy továbbra is Tel Aviv környékén bujkál. Több százan telefonáltak már miatta a rendőrségre, napközben elterjedt a hír, hogy látták is néhány utcával északabbra, azonnal több rendőr és katona rohant a környékre, de a merénylőt nem találták. A telefonját viszont egy diák megtalálta Ramat Avivban, Tel Aviv egyik elővárosában. 

EZT IS AJÁNLJUK:

  A férfi január elsején nyitott tüzet egy bárra a város egyik legforgalmasabb utcáján, a Dizengoffon. Két embert megölt, nyolcat súlyosan megsebesített, majd elmenekült. Azt továbbra sem tudni, hogy a merénylőnek köze van-e bármilyen terrorszervezethez. Az biztos, hogy az Izraelben élő arab férfit az apja azonosította a felvételek alapján. Egyik testvérét is letartóztatták, vizsgálják, köze volt-e a támadáshoz. 

  Galéria: golyónyomok a bár előtti buszmegállóban - fotó: Németh Róbert

  Galéria: golyónyomok a bár előtti buszmegállóban - fotó: Németh Róbert

  A helyszínen talált nyomok alapján nem valószínű, hogy a férfi profi lett volna. Összevissza lövöldözött, még az utca túloldalán lévő bárnál is vannak golyónyomok. Ismerősei helyi lapoknak azt nyilatkozták, hogy nem tudtak róla, hogy szélsőséges nézetei lennének, viszont zavartnak írták le. A család ügyvédje azt mondta: "ha szembejött volna veled az utcán, tudtad volna, hogy valami baj van vele". A rendőrség hivatalosan egyelőre nem nevezte terrortámadásnak a lövöldözést.

  A bárnál közben egyre több mécsest gyújtanak az áldozatok emlékére. Délután Benjamin Netanjahu miniszterelnök is odament. A helyszínelés több mint egy napig tartott, és még most is kommandósok vigyázzák a helyszínt. 

  Képgaléria - mécseseket gyújtottak a támadás helyszínén - fotó: Németh Róbert

  Képgaléria - mécseseket gyújtottak a támadás helyszínén - fotó: Németh Róbert

  A város nagy részén, a dugókat leszámítva, nem látszik, hogy bármi is történt volna. Az éttermek, bárok ugyanúgy tele vannak, igaz, néhányan azt mondják, most inkább nem ülnek az ajtó vagy ablak mellé. Tel Aviv északi részén viszont, ahol a feltételezések szerint a merénylő bujkál, ma (Izraelben a vasárnap a hét első munkanapja) az iskolás gyerekek körülbelül fele otthon maradt. Ugyanakkor mindenki, akivel beszéltünk, azt mondja: egy-egy ilyen támadás hatására nem hajlandóak változtatni életükön és nem fognak félelemben élni.

  A merénylet két áldozatát ma temették el. Mindkét szertartáson több ezren voltak.

  Top 16