• Külföld
Faktor

Még el sem kezdődött, Clinton már vezet

Néhány órán belül elkezdődik az előválasztás az Egyesült Államokban. Az iowai caucus már sokszor megkeverte az erőviszonyokat, most is lehetnek meglepetések. A 11 fős republikánus mezőny nagy eséllyel már Iowa után szűkül - a demokrata verseny pedig valószínűleg nagyon hamar kétszemélyes lesz. Too close to call - vagyis túl szoros, hogy eredményt mondjanak, hirdetik egyelőre az amerikai tévétársaságok az iowai versenyről. De tényleg felemelkedik-e Trump - és elbukhatja-e másodszor is ugyanúgy Hillary Clinton?

Az, hogy ki lesz az elnökjelölt, a republikánusoknál július18 és 21 között Clevelandben, a demokratáknál egy héttel később Philadelphiában dől el.

A demokratáknál 4763 küldött dönt, a győzelemhez egyszerű többségre, 2383 szavazatra van szükség. A 4763 küldöttből 4051-et az előválasztásokon és a jelölőgyűléseken választanak ki, de lesz 713 ún. szuperdelegált is. Ők a párt választott tisztségviselői, képviselők, szenátorok, kormányzók, állami tisztségviselők. Ők szabadon dönthetnek arról, kit támogatnak.

A CNN összesítése szerint közülük eddig 388-an álltak Hillary Clinton mellé. Bernie Sanderst mindössze 13-an, Martin O'Malley-t 5-en támogatják. Ez nagy különbség, de nem szabad elfelejteni, hogy a demokrata nemzeti konvenció napjáig bármelyikük meggondolhatja magát. Így történt 8 évvel ezelőtt is, amikor Iowa előtt Hillary Clinton simán vezetett Barack Obamával szemben az odaígért támogatások tekintetében - ahogy jött fel Obama, úgy csökkent a különbség, és gondolták meg magukat sokan Hillary Clinton addigi támogatói közül.

EZT IS AJÁNLJUK:

  A közvélemény-kutatásokban is simán vezet Clinton, ha az egész országot nézzük. Az egy héttel ezelőtt nyilvánosságra hozott kutatások közül az egyikben 52-38-ra, a másikban 55-36-ra vezet Sanders-szel szemben.

  Ez azonban még csak Iowa és itt jóval szorosabb a verseny. Sőt, az egyik kutatás már Sanders 3 százalékpontos előnyét mutatja (igaz, egy másik szerint 8 ponttal vezet Clinton)..

  Ráadásul a caucus speciális szabályai szerint (a nyílt vita után a kevés szavazatot kapó jelöltek szavazói átállhatnak egy másik, erősebb jelölthöz) az eredmény különösen kiszámíthatatlan.

  A republikánusoknál Trump iowai győzelme egy fokkal biztosabbnak látszik. Az utolsó két hétben minden kutatás az ő győzelmét jósolta, az utolsó napokban készült négy felmérésből viszont kettőben csak 1 százalékponttal vezetett (a helyi Des Moines Register viszont 5, a Quinnipiac pedig 7 pontos előnyt mutatott ki).

  A két nagy esélyesből Iowában Trump bukhat nagyobbat. Éppen a magasabb elvárások miatt. Ha kikapna, könnyen ráéghet, hogy csak a közvélemény-kutatásokban tud nyerni, az urnáknál nem.

  A vereség persze Clintonnak sem tenne jót, már csak azért sem, mert New Hampshire-ben valószínűleg nagyon ki fog kapni. Éppen ezért lenne fontos számára egy iowai győzelem (2008-ban egyébként pont fordítva történt, Iowában Obama nyert, Clinton csak harmadik lett - John Edwards is megelőzte - New Hampshire-ben viszont - rácáfolva a jóslatokra - legyőzte Obamát és visszajött a versenybe).

  A verseny a demokratáknál már gyakorlatilag csak két emberes (hivatalosan hárman vannak). A republikánusoknál még 11-en vannak versenyben - Iowa nagy kérdése az lesz, feladja-e közülük valaki a további versenyt már most, vagy csak egy hét múlva, New Hampshire után szűkül a mezőny.

  Magyar idő szerint hajnali kettő után kiderül, a Faktor élőben követi az iowai caucust.

  A republikánus jelöltek (zárójelben először az országos, aztán az iowai támogatásuk a RealClearPolitics összesített átlaga alapján)

  Donald Trump a feleségével az utosló kampánygyűlésen (fotó: Europress-Getty Images/Joshua Lott)

  Donald Trump a feleségével az utosló kampánygyűlésen (fotó: Europress-Getty Images/Joshua Lott)

  - Donald Trump, milliárdos ingatlanvállalkozó   (35.8,28.6)

  - Ted Cruz, texasi szenátor  (19.6, 23.9)

  - Marco Rubio, floridai szenátor (10.2,16.9)

  - Ben Carson, nyugdíjas idegsebész (7.6, 7.7)

  - Jeb Bush, volt floridai kormányzó (4.8, 4.1)

  - Chris Christie, new jersey-i kormányzó (3.0, 2.4)

  - Rand Paul, kentucky-i szenátor (2.4, 4.1)

  - John Kasich, ohio-i kormányzó (2.4, 2.9)

  - Mike Huckabee, volt arkansas-i kormányzó (2.2, 3.1)

  - Carly Fiorina, a Hewlett Packard volt vezérigazgatója (1.8,2.6)

  - Rick Santorum, volt pennsylvania szenátor   (0.4, 1.1)

  A demokrata jelöltek (itt is elől az országos, utána az iowai támogatottság):

  Hillary Clinton az egyik iowai kampányirodában az iutolsó nap (Fotó: Europress-Getty Images/Justin Sullivan

  Hillary Clinton az egyik iowai kampányirodában az iutolsó nap (Fotó: Europress-Getty Images/Justin Sullivan

  Hillary Clinton, volt first lady, egykori new yorki szenátor és külügyminiszter (51.6, 47.9)

  Bernie Sanders, vermonti szenátor (37.2, 43.9)

  Martin O'Malley, volt marylandi kormányzó (2.2, 4.3)

  Top 16