• Külföld
Faktor

Még egy terrorista lehetett Párizsban: őt keresik

Rendőrségi akció indult Belgiumban egy terrorista ellen. A terroristát a párizsi támadások során küldött mobiltelefonos szöveges üzenetek elemzése alapján keresik.

A párizsi terrortámadások éjszakáján talált két kidobott mobiltelefon adatainak felhasználásával, valamint számos telefonhívást és sms-t elemezve a francia és a belga rendőrség újabb gyanúsítottat keres. Vasárnap éjjel őrizetbe vettek és kihallgattak egy testvérpárt, a párizsi terrortámadásokkal kapcsolatban, de az, akit kerestek, nincs köztük.

forrás: Europress - AFP/Kenzo Tribouillard

forrás: Europress - AFP/Kenzo Tribouillard

A La Libre Belgique francia nyelvű belga napilap internetes kiadása azt írta, a támadások éjszakáján több szöveges üzenetet is küldtek egymásnak a terroristák, Yassine Baghlinak és Salah Abdeslam - írja az MTI. Közvetlenül a támadások előtt is kapcsolatban voltak Belgiumban lévő társaikkal. Arról a mobiltelefonról, amit a párizsi Bataclan koncertterem közelében találtak, ezt az sms-t küldték Belgiumba este 21 órakor:

Elindultunk, elkezdjük

Még aznap este hívás érkezett Belgiumba az étterem teraszán lövöldöző terroristáktól. A támadást vezető Abdelhamid Abaaoud társaságában a vérengzés éjszakáján lefilmezett, és még nem azonosított férfi is belga mobilról telefonált Belgiumba azon az éjszakán.

Az egyelőre nem azonosított személy a terrortámadások estéjén, 18 óra 15 perckor lépett Franciaországba, 21 óra 10 perckor a Saint-Denis-i lakásban, majd 21 óra 30 perckor a terrortámadás helyszínén, az étterem közelében rögzítették a hatóságok mobiltelefonja cellainformációit.

Az a két férfi, (Mohammed Amri és Hamza Attou) akik Salah Abdeslamot vitték Párizsból Belgiumba, találkozásuk előtt sms-t írtak Salah-nak: "Nem tudom, tisztában vagy-e vele, de támadások történtek". Salah annyit válaszolt: "Igen, támadások történtek".

A rendőrségnek azt mondták, Salah megfenyegette őket, hogy ha nem segítenek, felrobbantja az autót. Azt mondták, az utazás alatt Salah zaklatott volt, rosszul volt, és még sírt is. Állításuk szerint Salah sírva mesélte nekik a történteket, és elmondta, ő is az elkövetők között volt. Közben sokszor ismételte, hogy mindez őt nem rázza meg.

Top 0