• Kultúra
Maksa Mónika

Még egy portré lehet a Mona Lisa alatt

Pascal Cotte, francia tudós 10 évig kutatta a Mona Lisát. Egy különleges technológiával még egy portét felfedezett a kép alatt. Az alsó réteg portréja nem mosolyog és nem is a kép szemlélőjére néz.

Pascal Cotte rekonstruálta a Mona Lisa alatt található portrét. Elmondta, hogy nyoma sincs annak a mosolynak, ami a képzőművészet kedvelőit több mint 500 éve lenyűgözi. A rejtett portré tekintete sem a nézőre irányul, a képből oldalra kifelé néz.

A Louvre nem kívánta kommentálni a tudós állításait. A szakértők véleménye megoszlik a mostani felfedezésről, Pascal Cotte állításait Leonardo da Vinci kutatói ellentmondásosnak találják.

EZT IS AJÁNLJUK:
  Pascal Cotte. Forrás: Europress - AFP/Paul Ellis

  Pascal Cotte. Forrás: Europress - AFP/Paul Ellis

  A tudós 2004-ben kapott hozzáférést a Louvre-tól a képhez. A Lumiere technológia társ-alapítójaként kifejlesztette a LAM (Layer Amplification Method) módszert. A technológia segítségével évekig vizsgálta a Mona Lisát. A LAM nagymennyiségű intenzív fénnyel világítja át a képet, elemzi a fényvisszaverődést és az adatokból következtetést tud levonni a festék rétegeiről. Pascal Cotte szerint az ő módszere az eddigieknél alaposabb eredményekhez vezet.

  Forrás: Europress - Getty Images/Pascal Le Segretain

  Forrás: Europress - Getty Images/Pascal Le Segretain

  A tudós azt mondta, hogy most már pontosan lehet elemezni, hogy a rétegek hogyan rakódnak egymásra, mintha csak egy hagyma rétegei lennének. Hozzátette, hogy így az egyes festmények kronológiája is rekonstruálható.

  Leonardo 1503-tól 1515-ig dolgozott a festményen Firenzében, majd Párizsban. Mona Lisa kilétét sokan kutatták, a legelterjedtebb nézet, hogy Lisa Gherardiniról mintázta őt a festő. Pascal Cotte szerint felfedezése ezt is megingathatja. Szerinte az alsó réteg a valódi Mona Lisa, és akit most látunk, egy teljesen másik nő – írja a BBC.

  Martin Kemp, az Oxfordi Egyetem professzora nincs meggyőződve Cotte felfedezésének hitelességéről. Szerinte tarthatatlan álláspont, hogy egy másik kép rejtőzik a Mona Lisa alatt. Elmondta, hogy a Pascal Cotte által feltételezett portré túlzottan különbözik a mostanitól. Kemp szerint a festmény fokozatosan változott, így rétegei között nincsenek éles különbségek.

  Andrew Graxam-Dixon művészettörténész szerint viszont ez lehet a század egyik nagy felfedezése és vitája, hiszen azt állítja, hogy a Mona Lisa nem is a Mona Lisa.

  Top 16