• Külföld
Faktor

Rémület az erdőben: medve rontott rá egy fiatalra Székelyföldön

Engedélyt akarnak a veszélyes állatok kilövésére.

Medve rontott rá kedden egy 25 éves férfira a székelyföldi Szenterzsébeten. A fiatal mogyoróvesszőt gyűjtött az erdőben, alig 300 méterre a településtől, amikor rátámadt a medve. A ragadozó többször is megharapta a férfi bokáját és combját. Az áldozatot a székelyudvarhelyi kórházba vitték, ahol a sebészeti osztályon kezelik - írja az MTI. A kórház igazgatója azt mondta: a sérült állapota stabil.

Borboly Csaba, a Hargita megyei önkormányzat elnöke arra biztatta az embereket, hogy tegyenek bejelentést a vadállatok támadásairól, a károkról és sérülésekről, a területileg illetékes vadásztársaság pedig azonnal kérjen engedélyt a Környezetvédelmi Minisztériumtól a veszélyes állatok kilövésére. 

Romániában azóta sokasodtak meg a medvetámadások, hogy a környezetvédelmi minisztérium 2016-ban betiltotta a populációt szabályozó medvevadászatot is. Korábban a tárca évente 400-450 medve kilövésére adott engedélyt. A székelyföldi károsultak tiltakozásai nyomán tavaly szeptember elején a minisztérium 140 veszélyesnek talált medve és 97 farkas kilövését vagy áttelepítését tette lehetővé, de minden egyes kilövési vagy áttelepítési kérelmet Bukarestnek kell jóváhagynia. 
A 2017 eleji állománybecslés adatai szerint Romániában mintegy 6800 medve él, a medveállomány túlnyomó része, mintegy 5300 példány a székelyföldi Hargita, Kovászna és Maros, valamint a szomszédos Brassó megyében található.

Kommentek:

Top 0