• Külföld
Faktor

Kitaláltak egy módszert a medvék elüldözésére, így nem kell kilőni őket

Csapdákat állítanak nekik, mert ez sokkal humánusabb megoldás.

A kilövésnél humánusabb módszert talált Erdélyben a székelyudvarhelyi Nagy-Küküllő Vadász és Sporthorgász Egyesület a problémás medvék kezelésére: Romániában egyedinek számító csapdát készített. Az elképzelés lényege, hogy elfogják a települések belterületein gondot okozó nagyvadakat, majd zajokkal stresszelik őket, hogy féljenek az embertől. Ezután vadászterületükön belül új helyre szállítják a medvét, és szabadon engedik – írja a Székelyhon.

Képünk csak illusztráció.

Képünk csak illusztráció.

"A külföldön alkalmazott és jól bevált módszer lényege az is, hogy a medvék kapnak egy második esélyt, mielőtt az egyesület kilövési engedélyért folyamodna. Ennél környezetbarátabb, humánusabb módszer nincs. Így gátat szabhatunk a medvék belterületeken történő garázdálkodásának anélkül, hogy el kellene pusztítanunk a vadat" – mondta a portálnak Marmureanu-Bíró Leonard, a Nagy-Küküllő Vadász és Sporthorgász Egyesület igazgatója, a projekt ötletgazdája.

A csapda henger alakú, hiszen így nem tudja feszegetni a nagyvad, és kárt sem tud tenni magában. Színe fehér, hogy visszaverje a napfényt. A vadászok szellőzőlyukakat is fúrattak a bejáratra és a szemben lévő fémlapra is, hogy „járjon” bent a levegő.

Azok a medvék, amelyek az emberek portáin garázdálkodnak, sokszor pedig vadleseket törnek fel, biztosan be fognak menni a csapdába, hiszen szokva vannak az élelemszerzés hasonló módozataival. A csapda előnye, hogy mobilis, vagyis egy kétkerekű utánfutóra van ráépítve, így a medvét a befogás után a vadászterület kevésbé lakott részére szállíthatják.

Kommentek:

Top 0