• Belföld
Faktor

Ismét medvét láttak hazánkban, kezdődik a szezon

A Heves megyei Balaton közelében látták.

A Heves megyei Balaton település közelében láttak medvét a napokban. Ez az első idei észlelés a téli álmukból felébredve élelmet kereső medvékről az országban.

A medvét még két hete látta Petrók István, akinek Facebook-posztját a Heol közölte. Eszerint kistermetű állat volt Balaton környékén, Bekölce és Borsodnádasd között.

Illusztráció.

Illusztráció.

Először nem is látta, hanem hallotta: az egyik tanya felől a libák kutyák és tyúkok egyszerre kezdtek el sírni, kiabálni. A riadt hangzavar szokatlan volt a környéken gyakran fotózó Petrónak, aki eredetileg szarvas rudlit, azaz csordát akart fotózni. 

A medvelátó ember a medvét pár másodpercig látta, megítélése szerint idősebb bocs lehetett.

Magyarország mai területéről a XIX. század második felére tűntek el a medvék, azóta csak szórványosan fordulnak elő, bár a szlovákiai állomány gyarapodásával mind gyakrabban bukkannak fel északon vagy délebbre is. Tavaly ugyanis bejárta az országot egy medve, akit végül Szeged közelében, Sándorfalván fogtak be.

A medve mindenevő, bár főleg növényeket, ízeltlábúakat és üregi kisállatokat fogyaszt. Alkalmanként dögevő is. Az emberre csak akkor támad, ha veszélyt érez vagy a bocsait félti.

Kommentek:

Top 0