• Külföld
Faktor

Mégsem a mediterrán étrend a megoldás? Egyre több a kövér gyerek

A mediterrán országokban élő fiatalok már nem azt eszik, mint a szüleik. Egyre népszerűbbek ugyanis az üdítők és édességek.

A görög, spanyol és olasz gyerekek számára ismeretlen fogalom a mediterrán étrend, Svédországban több halat, olívaolajat és paradicsomot esznek a fiatalok, mint Dél-Európában, közölte az Egészségügyi Világszervezet (WHO).

Cipruson a kilenc éven aluli fiúk és lányok 43 százaléka túlsúlyos, de Görögországban, Spanyolországban és Olaszországban is 40 százalék feletti ez az arány.

Képünk csak illusztráció.

Képünk csak illusztráció.

Fotó: Mészáros Annarózsa

Hiába nevezik tehát a világ egyik legegészségesebb étrendjének a mediterrán országokét, egész Európában ott okozza a legnagyobb problémát a súlyfelesleg a gyerekek körében.

Joao Breda, a WHO európai programmenedzsere arról beszélt, hogy a gyümölcsöket, zöldségeket és a halakat az édességek, a gyorséttermi ételek és a cukrozott üdítőitalok váltották fel ezekben az államokban.

"A mediterrán étrendet nem ismerik ezek a gyerekeket. Nincs többé mediterrán diéta, ehhez a svédek állnak a legközelebb" – fogalmazott a szakember egy bécsi kongresszuson. Mint mondta, az egyik legnagyobb problémát a fizikai inaktivitás jelenti a dél-európai országokban. Az 1960-as években egy férfinak 3500 kalóriára volt szüksége Krétán, mert a hegyeket járta.

A gyermekkori elhízás Tádzsikisztánban, Türkmenisztánban és Kazahsztánban okozza a legkevesebb problémát, de ezekben az országokban is egyre inkább hajlanak a nyugati étrend felé. Ami Európát illeti, Franciaország, Norvégia, Írország, Lettország és Dánia is jó eredményeket produkált - írja a 24.hu.

Kommentek:

Top 0