• Belföld
Faktor

Meddőséget okozhatnak a veszélyes műanyag játékok

81 féle gyerekjátékot vizsgált meg a fogyasztóvédelem, ezek közül 48 játék fulladást, szemsérülést vagy tartós egészségkárosodást okozhat. A veszélyes játékok listáját a fogyasztóvédelem internetes oldalán lehet megtalálni.

A legtöbb veszélyes termék a játékbabák és más műanyag játékok közül került ki. Ezekben a ftaláttartalom okozhat problémát. Egyes ftalátok tiltottak a gyerekeknek készült játékokban, ennek ellenére a műanyagok puhítására sok esetben felhasználják. Ha a kisgyerek a szájába veszi a terméket, akkor annak anyagából ezek a veszélyes vegyületek a nyállal kioldódhatnak és a szervezetbe juthatnak. Ezek a ftalátok súlyosan károsíthatják az egészséget, akár terméketlenséget is okozhatnak - írta az MTI a fogyasztóvédelem közleményére hivatkozva.

Illuisztráció: pixabay

Illuisztráció: pixabay

A mágneses játékok esetében azt vizsgálták, hogy a mágnesek vagy azok darabjai könnyen eltávolíthatóak-e, illetve mekkora a mágneses erejük. Ha ezeket a gyermek lenyeli, akkor a belekbe jutva két erős mágnes összetapadhat úgy, hogy a belek elzáródását, perforációját okozzák. Tízből ötfajta játéknál merült fel ilyen kockázat.

EZT IS AJÁNLJUK:

    A játék babakocsiknál azt nézték, mennyire biztonságos a használata: a játék nem csukódhat össze a gyerek súlya alatt, és nem szorulhat be a gyerek keze, feje a játék valamely részébe. A tíz vizsgált termékfajtából négynél merült fel biztonsági hiányosság, három baba-babakocsi pedig nagyon veszélyes.

    A hangos játékok esetén a túl nagy hangnyomásszint miatt kisebb-nagyobb halláskárosodás következhet be, ha azokat a gyerek a füléhez közel tartja. Tízből öt játék volt kifogásolható.

    A lövedékes játékoknál többféle kockázat is felvetődhet: egyrészt a túl nagy energiával kilőtt lövedék súlyos szemsérülést okozhat egy másik gyereknek, illetve tapadókorongos lövedék esetén, ha a korong túl könnyen lehúzható a szárról, az kisgyerek szájába kerülve fulladást okozhat. A vizsgált hat termék egyike sem felelt meg.

    A veszélyes játékok listája itt található.  A biztonságos játékokat itt gyűjtötték össze.

    Top 16