• Külföld
Faktor

Hihetetlen, hova akart költözni a McDonald's - és perre is menne ezért

A McDonald's gyorsétterem lánc 16 millió euró kártérítést követel Firenzétől, mert nem kapott engedélyt étterem nyitására a város történelmi központjában, a főtéren.

Fotó: Europress / Filippo Monteforte - AFP

Fotó: Europress / Filippo Monteforte - AFP

"Teljes mértékben egyetértünk azzal, hogy meg kell védeni a olasz városok történelmi központjának kulturális és művészeti örökségét; a magánvállalkozások szabad kezdeményezését korlátozó diszkriminatív rendelkezéseket azonban elfogadhatatlannak tartjuk"

- írta közleményében a McDonald's.

Firenze történelmi központjának főtere, a Piazza del Duomo az UNESCO Világörökség része.

Firenze városa a lakossági nyomásnak engedve új rendelkezéssel igyekszik elérni azt, hogy lehetőleg ne nyíljanak gyorséttermek a város történelmi központjában. A rendelkezés kimondja, hogy a védett körzetben az éttermek csak a városra és a környező régióra jellemző ételeket kínálhatnak.

Dario Nardello polgármester júniusban utasította el a McDonald's kérelmét. Döntését a múlt hónapban megerősítette a város történelmi örökségét felügyelő bizottság is.

"A McDonald'snak joga van kérelmet benyújtani, nekünk meg jogunk van azt elutasítani" - mondta a polgármester a városi közgyűlésen. "Nincsenek előítéleteink, a McDonald's bárhol máshol nyithat üzletet a városban."

A McDonald's kilenc éttermet üzemeltet Firenzében, ebből négyet a főtértől ötpercnyi járásra. A gyorsétterem-láncnak Olaszországban 540 üzlete van.

Kommentek:

Top 0