• Külföld
Faktor

Egészen undorító, amit a mekis érintőképernyőkön találtak - meg is betegíthet a használata

Magyarországon ugyan egyelőre még csak tesztelik az érintőképernyős rendelést a McDonald's-okban, de Nagy-Britanniában már a legtöbb étteremben ilyen terminálokkal lehet ételt választani.

Minden egyes McDonald’s-os érintőképernyőn találtak emberi fekáliából származó nyomokat az Egyesült Királyságban. Ez egy brit kutatásból derült ki, amelyet Dr. Paul Matewele, a Londoni Metropolitan Egyetem vezető mikrobiológiai professzora vezetett. Matewele elmondása szerint még ők is meglepődtek azon, hogy milyen sok székletből származó baktérium volt az önkiszolgáló rendelésekhez használt érintőképernyőkön. A baktériumok ráadásul súlyos fertőzéseket is okozhatnak, kórházba is lehet tőlük kerülni.

Például találtak Enterococcus faecalis baktériumokat, amelyek egészséges emberek és más emlősök emésztőszerveiben lelhetők fel. A baktérium arról is ismert, hogy a kórházakban okoz fertőzéseket.

Illusztráció.

Illusztráció.

A gyanútlan vendégek kiválasztják a képernyőn az ételt, felveszik a rendelésüket, majd kézmosás nélkül asztalhoz ülnek és elfogyasztják azt, de így akár meg is betegedhetnek.

Az egyik McDonald’s-ban például Staphylococcus baktérium is volt a kezelőfelületen, ami nagyon súlyos betegségeket okozhat a szervezetbe kerülve. Vérmérgezést, vagy akár toxikus sokk szindrómát is előidézhet. Dr. Matewele szerint ez aggasztó, mert az emberek orrából kerülhet a képernyőkre, ha érintés előtt például megtörlik az orrukat. A következő vendégre pedig rendelés közben jut át. Ha a vásárlónak nyílt sebe is van, akkor pedig nagyon veszélyes a fertőzés.

Jelenleg a Staphylococcus azért is fejtörést okoz a tudósoknak, mert kezd ellenállóvá válni az antibiotikumokkal szemben.

A brit Metro című lap által kért tanulmány során nyolc McDonald’s termináljait vizsgálták meg, hatot Londonban, kettőt pedig Birminghamban.

Az Oxford Street-i és Holloway Road-i mekikben Listeria baktériumokat találtak, ami a terhes nők számára jelent kockázatot, hiszen vetélést vagy akár halva születést is okozhat. A gyenge immunrendszerrel rendelkezők számára is veszélyes, hiszen könnyen megbetegítheti őket.

A képernyők háromnegyedén pedig Proteus baktérium is volt. A Proteus az emberi és állati székletben is megtalálható, de a talajból is ki lehet mutatni. A baktérium húgyúti fertőzésekhez vezethet.

Az éttermekben kimutatott Kleibsielle is a bélből és a szájból származhat, szintén húgyúti fertőzést, hasmenést és vérmérgezést is okozhat. Egyes típusai a légzőszerveket is megtámadják és tüdőgyulladáshoz vezetnek.

Dr. Matewele szerint a kutatás eredményének az a tanulsága, hogy ugyan az élet számos területén használunk érintőképernyős készülékeket, nem javasolt a használatuk után egyből enni, mindenképpen kezet kell mosni előtte.

A McDonald’s egyébként fertőtlenítőszerrel tisztítja a terminálokat, de Dr. Matewele úgy gondolja, hogy talán nem elég erős változattal, így a baktériumok akár napokig is életben maradhatnak az érintőképernyőkön.

A McDonald’s szóvivője a hírekre reagálva azt mondta, hogy rendszeresen tisztítják a készülékeket és hozzátette, minden egyes éttermükben van lehetőség a kézmosásra étkezés előtt.

Kommentek:

Top 0