• Külföld
Faktor

Félmillió migránstól szabadulna meg az olasz miniszterelnök-jelölt

A tömeges kitoloncolás az egyik választási ígérete a szélsőjobbos olasz párt, az Északi Liga vezetőjének.

Fotó: Europress / Miguel Medina - AFP

Fotó: Europress / Miguel Medina - AFP

Matteo Salvini az öt éves miniszterelnöki ciklus alatt 500 ezer migránst utasítana ki az országból. Olaszországban márciusban tartják a választásokat, és a populista jelölt azt ígérte, hogy amennyiben nyer, már első évében 100 ezer, illegálisan az országban tartózkodó migránst küldene vissza szülőhazájába, és a későbbiekben is ezt az ütemtervet tartaná - írja a Breitbart.

„Félmillió illegális migráns van most Olaszországban. Mindet haza kell küldeni”

– nyilatkozta korábban Salvini.

A politikust rendszeresen idegengyűlölettel, néha rasszizmussal is vádolják a migránsellenes kijelentései miatt, de védekezése szerint ő Olaszország jólétét tartja szem előtt.

„A rasszizmus egyetlen ellenszere az ellenőrzött, szabályozott és limitált bevándorlás. Millió gazdasági problémával küzd Olaszország. Az olaszok nem rasszisták, de a határtalan migránshullám messze nem a legjobb reakciót hozza ki belőlünk. Ezt akarjuk megelőzni.”

A migránsválság következtében megerősödött két szélsőjobboldali, EU-ellenes olasz párt, az Öt Csillag Mozgalom és az Északi Liga, így a választások során komoly erőt képviselhetnek. Salvini az unióról már nyomdafestéket nem tűrő szavakkal is beszélt a sajtónak, és mindkét párt jelezte: ha győzne, fontolóra venné a kilépést.

Kommentek:

Top 0