• Külföld
Faktor

Másodszorra sem szavazta meg a spanyol parlament a szocialisták kormányfő-jelöltjét

Másodszorra sem szavazta meg Pedro Sánchez szocialista jelölt kormányfővé választását a spanyol parlament. A péntek esti voksolás példátlan helyzetet teremtett, mert Spanyolországban még sosem fordult elő, hogy a két forduló valamelyike ne lett volna eredményes.

Pedro Sánchez összesen 131 támogató szavazatot kapott saját pártjától, a Ciudadanos nevű liberális középpárttól és a Kanári-szigeteki Koalíciótól. Utóbbi szerdán, az első voksoláskor tartózkodott, de ezt most igenre módosította, mintegy gesztusként.

A parlament többi pártjától összesen 219 elutasítást kapott a szocialista jelölt. Az eredmény előre borítékolható volt.

Sáncheznek ahhoz, hogy miniszterelnök lehessen, ezúttal már csak a szavazásban részt vevő képviselők egyszerű többségének támogatására lett volna szüksége a 350 fős törvényhozásban.

EZT IS AJÁNLJUK:

  Mariano Rajoy, az országot jelenleg irányító konzervatív Néppárt vezetője korruptnak nevezte Sánchezt, amiért egyáltalán elindult egy olyan miniszterelnök-választáson, amelyről tudta, hogy nem nyerheti meg.

  Saját politikai túlélésének szolgálatába állítani az intézményeket, ez szintén korrupció

  - mondta.

  Mariano Rajoynak korábban nemet mondtak a szocialisták egy nagykoalíció létrehozására, így a kellő parlamenti támogatás hiányában nem fogadta el VI. Fülöp uralkodó felkérését sem a kormányalakításra. A király ezután kínálta fel Pedro Sáncheznek a posztot, de ő az elmúlt egy hónapban csak a Ciudadanos érdemi támogatását tudta megszerezni a kormányalakítási tárgyalások során.

  A jogszabályok értelmében a következő két hónapon belül többször meg lehet kísérelni a jelölt megválasztását, vagy kérni az uralkodót, hogy új jelöltet nevezzen meg.

  Ha május 2-ig nem áll új kormányfő az ország élén, meg kell ismételni a parlamenti választásokat június 26-án. 

  Top 16