• Külföld
Faktor

Politikai foglyokat is szabadon engedtek

Száznegyvennyolc foglyot, köztük újságírókat, jogvédő aktivistákat és az azerbajdzsáni kormánnyal szemben álló ellenzékieket engedtek szabadon csütörtökön Azerbajdzsánban, miután Ilham Aliyev azerbajdzsáni elnök amnesztiában részesítette őket.

Szakértők szerint Aliyev az elmúlt években többször is amiatt gyakorolt kegyelmet politikai foglyoknál, hogy elhárítsa a nyugati országoknak a volt szovjet tagköztársaság emberi jogi helyzetével kapcsolatos bírálatait.

Ilham Aliyev, Azerbajdzsán elnöke
Fotó: Twitter

Ilham Aliyev, Azerbajdzsán elnöke Fotó: Twitter

A szabadon bocsájtott foglyok listáján található Nemat Panahli, az ellenzéki Nemzeti Államiság Pártjának vezetője, egy másik ellenzéki párt és ifjúsági mozgalom hat tagja, három jogvédő, Parviz Hasimov újságíró és Anar Mammadli ellenzéki politikus, akit 2014-ben Václav Havel Emberi Jogi Díjjal tüntetett ki az Európa Tanács parlamenti közgyűlése.

Egyebek között adóelkerülés, illegális üzleti tevékenység és kábítószer-kereskedelem vádjában találták bűnösnek őket.

A 2014-ben kémkedés és hazaárulás vádjával hat év szabadságvesztésre ítélt újságírót, Rauf Mirkadyrovot ugyancsak szabadon engedték, miután a fellebbviteli bíróság börtönbüntetését öt év próbaidőre változtatta. Mirkadyrov, a független, orosz nyelvű Zerkalo című, Törökországban működő azeri újság munkatársa mindenesetre nem szerepelt az amnesztiában részesülők listáján.

Federica Mogherini, az Európai Unió kül- és biztonságpolitikai főképviselője üdvözölte az amnesztiát, és két héttel ezelőtti bakui tárgyalásaira utalva azt mondta, remélte, hogy azok az összes, továbbra is bebörtönzött jogvédő aktivista elengedéséhez vezetnek. Az országban jelenleg tíz aktivistát tartanak fogva.

Az azeri kormány azt állítja, hogy a kilencmillió lakosú országban tevékeny ellenzéki sajtó működik, és a szólásszabadság csorbítatlanul érvényesül - írta az MTI.

Top 0