• Külföld

Marxista terrorcsoport rabolta el a három újságírót Kolumbiában

A Nemzeti Felszabadítási Hadsereg (ELN), az ország második legjelentősebb gerillaszervezete rabolta el a két kolumbiai és a spanyol újságírót, akikről eddig csak azt lehetett tudni, hogy eltűntek - jelentették be kormányzati tisztségviselők.

Az újságírók a Venezuelával határos El Tara területen, Norte de Santander településen tűntek el. Ezen a részen a kormánynak kevés befolyása van, a bűnszervezetek kokaintermelésre használják, az üzletágból az ELN is nagy hasznot húz.

Először az 59 éves Salud Hernández spanyol újságírónő, az El Mundo című spanyol lap tudósítója tűnt el. Utoljára szombaton látták, amint taxiba ült. Az illegális kábítószer-kereskedelemről készült cikket írni.

A fővárosban a spanyol újságírónő kiszabadításáért tüntettek. Fotó: Europress - Guillermo Legaria / AFP

A fővárosban a spanyol újságírónő kiszabadításáért tüntettek. Fotó: Europress - Guillermo Legaria / AFP

A hét elején ide utazott egy kolumbiai tévé riportere, Diego D'Pablos és operatőre, Carlos Melo, hogy feltárják a spanyol újságíróval történteket.

Kedden azonban ők is eltűntek.

Luis Carlos Villegas kolumbiai védelmi miniszter csütörtökön azt mondta, hogy az ELN felelős az újságírók eltűnéséért. A miniszter igyekezett elkerülni, hogy emberrablásnak nevezze a történteket, valószínűleg azért, hogy ne nehezítse meg tárgyalásokat az újságírók kiszabadításáról.

Az ELN-t az 1959-es kubai forradalom hatására alapították radikális katolikus papok, s a mozgalomnak jelenleg nagyjából kétezer harcosa van. A marxista-leninista szervezetet az Egyesült Államok és az Európai Unió is terrorcsoportnak tartja.

Az ELN Kolumbia második legnagyobb gerillaszervezete. A legnagyobb gerillacsoport a Kolumbiai Forradalmi Fegyveres Erők. Velük a kolumbiai kormány 2012-ben a kubai fővárosban, Havannában hivatalos béketárgyalásokat kezdett, de ezeken egyelőre nem született végleges megállapodás. Néhány hónappal ezelőtt a kormányzat az ELN-nel is megállapodott arról, hogy béketárgyalásokat kezdenek, de ezek előfeltételéül szabta, hogy a gerillák minden túszukat engedjék szabadon – írja az MTI.

Top 0