• Belföld
Faktor

Martonyi János: a nyugati civilizáció gyenge

Segíteni kell az iszlám mérsékelt vonulatát, a radikalizmussal viszont nincs megbékélés - ezt mondta Martonyi János volt külügyminiszter az iszlám radikalizmusról rendezett keddi budapesti nemzetközi konferencián. Martonyi szerint az elkövetkező időben a kultúrák, civilizációk egymáshoz való viszonya lesz a meghatározó kérdés, amit az dönt majd el, milyen eredménye lesz az iszlámon belüli irányzatok egymás elleni küzdelmének

A mérsékelt iszlámot támogatni kell, és meg kell keresni a kereszténységet vele összekötő gyökereket. Az iszlám radikalizmussal szemben azonban fel kell venni a kesztyűt és abból kell kiindulni, hogy annak hívei a maguk részéről háborút vívnak - mondta a volt külügyminiszter.

Martonyi szerint az elmúlt években különösképpen megnőtt az összeütközés kockázata az iszlám civilizációval. Az iszlám híveinek száma növekszik a leggyorsabban a világon, és a muzulmánok körében rendkívül magas fokú a ragaszkodás a szabályokhoz, az azonosulás a hittételekkel.

Martonyi azt mondta: a nyugati civilizáció küzdje le saját kishitűségét, hagyjon fel az önostorozással, és határozza meg világosan önmagát.

"Igen, elkövetünk hibákat, van, amikor beavatkozunk, amikor nem kellene, és van, amikor nem avatkozunk be, amikor kellene"

- mondta Martonyi, aki viszont badarságnak minősítette azt, hogy a Nyugat erőtlen. Szerinte a Nyugat hosszú távon érvényes, globális feladata az, hogy egyértelmű és pozitív módon meghatározza önmagát.

Top 0