• Tech
Faktor

Rejtélyes lyukat fedeztek fel a Mars eddig ismeretlen területén, több oka lehet

Furcsa mélyedés látható a Marson, amely a csillagászokat is meglepte.

Sárneczky Krisztián csillagász az M1 műsorában elmondta, hogy az északon található mélyedést olvadó jég veszi körül. Ebben a gödörben az a furcsa egy űrkutató számára, hogy egyszerre mutatja a becsapódási kráter jellegzetességeit és kicsit azokat a jellegzetességeket is, amikor jeges területeken beszakad egy üreg.

Fotó: NASA

Fotó: NASA

A csillagász szerint ez nem becsapódás, hanem egy geológiai képződmény. Gáztározó jöhetett létre a nyáron felmelegedő gázokból, amely feszítette a felszínt, és egy idő után a gáz repedéseken kisüvített, a helyén pedig berogyott a talaj.

EZT IS AJÁNLJUK:

    Hozzátette, hogy a Mars felszínét ezen a részen nem ismerjük, és minden ilyen jelenség segít megérteni azt, hogy mi lehet a Mars felszíne alatt ott, ahova nem tudunk eljutni.

    A műsorban beszéltek a NASA tervezett Mars-expedíciójáról, amelyhez a múlt héten választották ki azokat a civileket, akik közül többen eljuthatnak a vörös bolygóra. A Mars-utazásnál a fizikai kiképzés mellett fontos a mentális képzés is, hiszen másfél éves távollétről van szó, és a Föld az utazás nagy részében nem is látszik. A felkészítés évekig, akár egy évtizedig is tarthat – írja az MTI.

    Kommentek:

    Top 16