• Külföld

Marokkói származású politikust választottak elnöknek

Fekete napnak nevezte a tegnapot a populista Szabadság Párt vezetője, mert Khadija Aribot, a holland-marokkói kettős állampolgárságú politikusnőt választották meg az alsóház elnökévé Hollandiában.

Khadija Arib 1998 óta képviselő a Munkapárt (PvdA) színeiben, amely jelenleg az alsóház második legnagyobb pártja. A politikus a 150 tagú alsóházban a 134 érvényes szavazatból 83-at kapott. Khadija Arib Marokkóban született 1960-ban és serdülőkorában érkezett Hollandiába. Az alsóház elnöki tisztét ideiglenes jelleggel már december óta ellátja, amikor is lemondott  az előző házelnök.

Geert Wilders, az iszlámot bíráló, a bevándorlást ellenző populista ellenzéki Szabadság Párt (PVV) vezetője kijelentette, hogy a szerda  "fekete nap a parlament történetében", s azt  rótta fel Khadija Aribnak, hogy holland-marokkói kettős állampolgár, márpedig kettős állampolgárt nem lenne szabad az alsóház élére választani. Az új házelnök ugyanakkor már több sajtónyilatkozatában is hangsúlyozta: hollandnak érzi magát, kettős állampolgárságának az az egyetlen oka, hogy Marokkó nem engedélyezi az állampolgárságról való lemondást.  

EZT IS AJÁNLJUK:

    Top 16