• Külföld
Faktor

Marokkó visszafogadja a kiutasított migránsait

Több mint 10 ezer marokkói bevándorlóból alig néhány száz menedékkérelmét fogadták el tavaly Németországban. Marokkó kész visszafogadni a kiutasított állampolgárait.

A német szövetségi bevándorlási és menekültügyi hivatal (BAMF) adatai szerint 2015-ben körülbelül 10 ezer marokkói ment Németországba, de kevesebb mint 4 százalékuk menedékkérelmét fogadták csak el. A marokkói belügyminiszter, Mohamed Haszad hétfőn jelentette be, hogy hajlandók visszafogadni kiutasított állampolgáraikat. Elmondta, hogy mindenekelőtt azokra a marokkóiakra összpontosítanak, akik tavaly az Európába tartó menekültáradatot kihasználva mentek Németországba, és szíriaiaknak adták ki magukat.

Thomas de Maiziére német belügyminiszter azt mondta, hogy ujjlenyomatok alapján azonosítják majd az elutasítottakat. Marokkó megígérte, hogy 45 napon belül feldolgozzák az adatokat. A két belügyminiszter azt mondta, hogy rövidesen lezárják a régóta húzódó kétoldalú biztonságpolitikai megállapodásukat. Maiziére azt mondta, hogy már csak néhány technikai részletet kell tisztázniuk ahhoz, hogy aláírják az egyezményt - írja az MTI.

Top 0