• Tech
Faktor

Kínosan feszengett a Facebook vezére: számonkérték a botrány miatt

A Facebook körül a napokban robbant a botrány, ezért Mark Zuckerbergnek a nyilvánosság előtt kellett felelnie a kérdésekre.

Magyar idő szerint kedd éjjel és szerda hajnalban lezajlott Mark Zuckerberg első kongresszusi meghallgatása (a második, a képviselőház bizottsága előtt, szerda este lesz). Az eredetileg két órásra tervezett meghallgatás közel öt és fél órásra nyúlt, összesen 44 szenátor tette fel a válogatottan kényelmetlen kérdéseit a Facebook-vezérnek.

Zuckerberg sápadtan kezdte a meghallgatást, de hamar összeszedte magát, és türelmesen, láthatóan komoly jogi felkészítéssel a háta mögött válaszolt a legfurább kérdésekre is. A meghallgatás teljes leiratát egyébként itt olvashatja el a Washington Post jóvoltából.

A meghallgatást a Facebook legutóbbi adatvédelmi botránya miatt tartották: a Cambridge Analytica nevű cég illegálisan jutott hozzá Facebook-felhasználók személyes adataihoz.

Bár a kényes kérdések nagy részét Zuckerberg általános válaszokkal elütötte (a leggyakoribb válasza az volt, hogy erre nem tud pontos választ adni, de a csapata nagy örömmel bocsátja a szenátor rendelkezésére), jó néhány dologban azért sikerült új információkat kihúzni belőle.

A mesterséges intelligencia oldja meg a problémákatRendszeresen visszatérő kérdés volt, hogy miért nem képes a Facebook a gyűlöletbeszédet és a propagandát hatékonyan távol tartani, vagy legalább gyorsan eltakarítani az oldalról. Zuckerberg azt mondta, idén 20 ezer fölé nő az ezzel foglalkozó Facebook-alkalmazottak létszáma, de emberi erőforrással az ilyesmi szükségszerűen lassú lesz és néha hibázni is fognak a moderátorok. Viszont a mesterséges intelligencia 5-10 év múlva már eljut arra a szintre, ahol rá lehet bízni ezt a feladatot.

Lesz fizetős Facebook, ha azt akar a népA meghallgatás egyik vezérmotívuma volt, hogy a szenátorok jó része nem igazán érti a Facebook hirdetésekre alapozó üzleti modelljét, és Zuckerberg ezt újra és újra elmagyarázza nekik, újra és újra kiemelve, hogy a Facebook semmilyen felhasználói adatot nem ad el senkinek. Felmerült, hogy miért nincs előfizetős verzió a Facebookból, ami cserébe nem zavarja reklámokkal a felhasználókat és nem is gyűjt adatokat róluk. Zuckerberg ezt azzal ütötte el, hogy szerinte az ingyenesség a Facebook egyik alappillére, és mindig is lesz ingyenes verziója a közösségi oldalnak, de gondolkodnak rajta, hogy opcionális megoldásként felajánlják a fizetős megoldást, ha erre komoly igény mutatkozik. De ő személy szerint az ingyenességet látja a követendő útnak.

Fotó: Europress - AFP/Jim Watson

Fotó: Europress - AFP/Jim Watson

Zuckerberg mindenért vállalja a felelősségetA Facebook-vezér alapfelállása az volt, hogy beismeri, hogy súlyos hibákat követtek el, amiért személyesen vállalja a felelősséget. "Építettünk egy rendszert és az emberek kezébe adtuk, de azt már nem, vagy nem eléggé ellenőriztük, hogy ezt mire használják fel" - vázolta fel, mit rontottak el. Mondott azonban egy ennél sokkal súlyosabbat is, hogy felelősséget kell vállalniuk a felületükön megjelenő tartalmakért. A nagy tech cégek eddig ragaszkodtak ahhoz, hogy ők csak felületet adnak, hogy erre a felületre ki mit ír fel, az mindenkinek a saját felelőssége. A Facebookot büntetni egy törvényt sértő facebookos posztért vagy kommentért olyan lenne, mintha a Boeing repülőgépgyárat tenné valaki felelőssé a 9/11-es terrortámadásért. Ehhez képest hatalmas pálfordulást jelent, hogy most Zuckerberg elfogadta, hogy a Facebooknak is felelősséget kell vállalnia azért, ami a Facebook felületén történik. Azt is felvállalta, hogy fontos szerepet kell játszania az álhírek elleni, és a tudatos médiafogyasztás melletti törekvésekben.

Támogatja a szabályokatZuckerberg többször megismételte, hogy támogatja a közösségi média szabályozását és átláthatóbbá tételét, kapott is jó pár olyan kérdést, hogy támogatna-e ilyen meg olyan törvényt. Ezeket mind elütötte azzal, hogy azt támogatná, ha megindulna egy konstruktív párbeszéd arról, hogy milyen törvényeket kellene hozni. Erre Catherine Cortez Masto szenátortól megkapta, hogy akkor ideje lenne abbahagyni a bocsánatkéréseket, és nekiállni a változtatásoknak.

Maradtak még kínos kérdésekA Facebook-főnök láthatóan nagyon örült, amikor olyan kérdéseket kapott, amikre egyértelmű igennel vagy nemmel tudott felelni; ilyen volt például, amikor előkerült az a teória, hogy a Facebook alkalmazás a telefonokon képes belehallgatni a telefonbeszélgetésekbe, azt egyértelműen cáfolta és összeesküvés-elméletnek minősítette. Sok esetben került viszont elég kínos helyzetbe, például amikor nekiszögezték a kérdést, hogy miért csak a botrány kitörésekor értesítették a Cambridge Analytica-ügyben érintett felhasználókat az adataik kiszivárgásáról, nem akkor, amikor tudomást szereztek róla. Hibáztunk - ennyi volt rá a reakció. De eléggé el lett kenve a válasz arra is, hogy a Facebook pontosan hogyan követi a felhasználókat, amikor azok nincsenek bejelentkezve; hogy techcégnek vagy médiavállalatnak tekintendő-e, és ha utóbbi, ott monopolhelyzete van-e; vagy hogy mit is kéne kezdeni azzal a ténnyel, hogy a Facebook éveken át nagyon hanyagul kezelte a felhasználói adatokat. Utóbbiról egyébként Zuckerberg rendszeresen arra terelte át a szót, hogy az európai adatvédelmi hozzáállás szimpatikus számára - írja az Index.

Kommentek:

Top 16