• Külföld
Faktor

Kórházak tetejét szakította le a vihar, egyre erősödik a hurrikán

Még az Irma hurrikán is alig vonult el, máris pusztít Maria.

Ötös fokozatra erősödött hétfő estére a karibi térség keleti részében tomboló Maria hurrikán, amely helyi idő szerint kedden éjfél körül lecsapott Dominica szigetére (Dominikai Közösség).

Az amerikai Országos Hurrikánközpont (NHC) közlése szerint az ötös fokozatra erősödött vihar rendkívül veszélyes hurrikánná fejlődött, óránként 260 kilométeres sebességű széllel és még ennél is erősebb széllökésekkel. A hurrikánközpont az első jelentés után másfél órával kiadott még egy közleményt, amelyben "potenciálisan katasztrofálisnak" nevezte a hurrikánt.

A Miami székhelyű meteorológiai központ szerint a Kis-Antillák szigetlánc térségében tomboló hurrikán ereje még tovább fokozódhat az éjjel.

A vihar gyakorlatilag szinte "telibe találta" a Kis-Antillákhoz tartozó 72 ezer lakosú Dominikai Közösséget (vagyis nem a Dominikai Köztársaságot), volt brit gyarmatot, amely 1978-ban nyerte el függetlenségét. A vihar végigsöpört rajta, és jelenleg Puerto Rico és a Virgin-szigetek felé tart, amelyek még talpra sem álltak az Irma hurrikán pusztítása után.

Egyelőre nem tudni, hogy Dominica szigetén milyen károkat okozott a vihar, de a hírek szerint a szél leszakította Roosevelt Skerrit miniszterelnök házának tetejét is. "A rezidenciámról lerepült a tető. Teljesen a vihar kényére-kedvére vagyok bízva. A házamat lepi el a víz" - írta Twitter-üzenetében a kormányfő, majd néhány perccel később arról tájékoztatott, hogy kimenekítették otthonából. Szemtanúk beszámolói szerint a vihar leszaggatta a szigetország központi kórházának tetejét is.

Ha a Maria eléri Puerto Ricót, és nem veszít erejéből, akkor ez lesz 85 év óta a legerősebb hurrikán, amely közvetlenül áthalad rajta. 1932-ben egy négyes erősségű hurrikán söpört végig az Egyesült Államok társult államán. Ricardo Rosello miniszterelnök felszólította a sziget lakosait, hogy készüljenek fel a vihar érkezésére, és keressenek menedéket távolabb élő családtagjaiknál vagy barátaiknál.

A Franciaországhoz tartozó Martinique szigetén a hatóságok kijárási tilalmat rendeltek el, árhullám veszélyére figyelmeztették a településeket, és válságkészültségbe helyeztek több száz tűzoltót, rendőrt, csendőrt és katonát. A szintén Franciaországhoz tartozó Guadeloupe szigetén elrendelték a hurrikán által veszélyeztetett települések evakuálását, árvizek, árhullámok és földcsuszamlások veszélyére figyelmeztetve a lakosságot.

A Maria, amely jelenleg óránként 17 kilométeres sebességgel nyugat-délnyugat irányban halad, az említett szigeteken túl Saint Kitts és Nevis, valamint az Egyesült Királysághoz tartozó Montserrat szigetét is fenyegeti.

Az amerikai hurrikánközpont emlékeztetett: az Irma nevű hurrikán pusztításait követően ez már a második szélvihar, amely lecsapni készül ebben a hónapban az úgynevezett Szélcsendes-szigetekre. A karibi térségben hurrikán és trópusi vihar miatti figyelmeztetéseket adtak ki az amerikai és a brit Virgin-szigeteken, Antiguán és Barbudán, illetve a Szent Márton-sziget francia, valamint holland felén is. Ezen szigetek legtöbbje már kiterjedt pusztításokat szenvedett szeptember elején az Irma hurrikántól, amely több mint 80 életet követelt a karibi térségben és az Egyesült Államok területén – írja az MTI.

Kommentek:

Top 0