• Külföld
Faktor

Marcipán Brandenburgi kapu és só is volt a brit királyi család ajándékai között

Marcipánból készült Brandenburgi kaputól fél kiló són át a bumerángig terjed azoknak az ajándékoknak a listája, amelyeket a brit királyi család tagjai kaptak tavaly a kormányoktól és alattvalóktól.

A szigorú szabályok szerint az ajándékokat a királyi család tagjai használhatják, de az értékesebb darabok a brit királyi ház művészeti és ingatlanvagyonát kezelő Royal Collection Trust tulajdonába kerülnek. A 150 fontnál (65 ezer forintnál) olcsóbb ajándéktárgyakat a királyi család tagjai jótékonysági szervezeteknek vagy saját személyzetüknek is odaadhatják.

A lista egyik legszebb darabja a berlini Brandenburgi kapu marcipánból készült mása. Ezt II. Erzsébet királynő kapta Joachim Gauck német államfőtől, amikor férjével, Fülöp edinburghi herceggel tavaly Németországban járt.

A máltai miniszterelnök egy fekete kézitáskával lepte meg az uralkodót, mert a királynő rajong a szép táskákért. Máltai látogatásán II. Erzsébet királynő egy festményt is kapott a Villa Guardamangiáról, vagyis arról házról, amelyben férjével, a brit királyi haditengerészet tisztjeként Máltán állomásozó Fülöppel lakott.

EZT IS AJÁNLJUK:

       György herceg, az Egyesült Királyság majdani uralkodója és húga, Charlotte hercegnő szintén számos ajándékot kapott. Vilmos herceg és Katalin hercegnő két gyerekét a japán császári pár játékcsomaggal, a kínai kormány játéktelefonnal, játékrepülővel és gyerekkártyával lepte meg, amikor Vilmos és felesége ellátogatott a két országba. David Carter, az új-zélandi parlament elnöke helyi gyapjúból készült meleg ruhákat küldött Charlotte-nak és Györgynek. A trónörökösi házaspár óceániai körútján egy pár bumerángot is kapott a helyi alattvalóktól.

    Az ajándéklistán van egy csomag só is. Az egy font (45 deka) sót a korona fennhatósága alá tartozó Brit Virgin-szigetek kormányzója adta át Londonban. Az ajándékkal a viktoriánus időszakban kialakult protokollra utalt, amely szerint a szigetcsoport lakói minden évben elküldenek az uralkodónak egy font sót, az egyik helyi sziget, a sós taváról, az abból kitermelt sóról ismert Salt Island "bérleti díjaként".

    Top 16