• Külföld
Faktor

Jean-Marc Ayrault volt kormányfő külügyminiszter lett

Jean-Marc Ayrault korábbi kormányfőt nevezte ki Francois Hollande francia államfő külügyminiszternek az átalakított francia kormányba.

Fleur Pellerin kulturális minisztert Audrey Azoulay, az államfő kulturális tanácsadója váltja, de a kormányt továbbra is Manuel Valls vezeti. Ségolene Royal környezetvédelmi és közlekedési miniszter tárcája kibővül, a kormányból 2014 áprilisban kilépett Zöldek pedig három tárcát visszakaptak. Emmanuelle Cosse pártvezető lakhatási miniszter, Barbara Pompili és Jean-Vincent Placé nemzetgyűlési képviselők pedig államtitkárok lettek.

Fotó: Wikipedia

Fotó: Wikipedia

Jean-Marc Ayrault a jelenlegi miniszterelnök előtt, 2012 és 2014 között vezette a francia kormányt, közvetlenül Francois Hollande elnökké választása után. A 66 éves Ayrault korábban 15 évig vezette a szocialisták nemzetgyűlési csoportját, és több évtizede az államfő egyik legközelebbi politikusbarátjának számít. Az elnökválasztási kampányban Hollande különleges tanácsadója volt, mert kiváló kapcsolata van az európai testvérpártokkal, főleg a német szociáldemokratákkal.

EZT IS AJÁNLJUK:

    Kinevezése mégis meglepetés volt, a legesélyesebbnek ugyanis Ségolene Royalt, a köztársasági elnök volt élettársát, négy gyerekének anyját tartotta a sajtó. Három évvel ezelőtti miniszterelnöki kinevezéséig Ayrault teljesen ismeretlen volt külföldön, de kormányfőként is sokszor vádolták azzal, hogy nem elég karizmatikus. A kormányba való visszatérését elsősorban a német tanári végzettsége miatt Berlinnel kialakított kiváló kapcsolatainak köszönheti.     

    Top 16