• Külföld

Maradnak a katonák a brüsszeli utcákon

A fokozott terrorkészültség miatt legalább március 1-ig járőröznek fegyveres katonák a brüsszeli köztereken - döntött a belga kormány.

Ezer katonát mozgósítottak, közülük egy időben legfeljebb hétszázan lesznek az utcákon – írják a hivatalos közleményben. A belga fővárosban emellett sok rendőr is járőrözik.

A hatóságok január 8-án jelentették be, hogy marad a hármas terrorfenyegetettségifokozat Belgium egész területén. A hármas „súlyos” szint, azt jelenti, hogy a fenyegetés továbbra is jelentős és a terrortámadás veszélye „lehetséges és valószínű”.

Katona Brüsszelben (Forrás: Europress / Ben Pruchnie - Getty)

Katona Brüsszelben (Forrás: Europress / Ben Pruchnie - Getty)

Ugyancsak pénteken szabadon engedték a novemberi párizsi merényletekkel kapcsolatban őrizetbe vett egyik gyanúsítottat Belgiumban. A szövetségi ügyészség közlése szerint a marokkói származású, de belgaállampolgárságú Ayoub Bazarouj-t bizonyíték hiányában engedték el. A gyilkosság és terrorcselekmény végrehajtása miatt felhozott vádakat ejtették, 22 éves férfit jelenleg terrorszervezetben való részvétellel vádolják.

Eric Van Der Sypt, a vádhatóság szóvivője szerint Bazaroujt azzal gyanúsítják, hogy segítséget nyújtott a párizsi terrortámadások feltételezett főszervezőjének, a jelenleg is szökésben lévő Salah Abdeslamnak. A férfi ügyvédje azt mondta, hogy ügyfele csak a környékről ismerte Abdeslamot, de nem voltak közeli viszonyban – írja az MTI.

A francia fővárosban tavaly november 13-án hét helyszínen elkövetett merényleteknek 130 halálos áldozatuk volt.

Top 0