• Külföld
Faktor

Maradandó agysérülést szenvedett, szójaszósztól halt meg majdnem egy nő

A kórházba szállítás közben megállt a szíve, de sikerült újraéleszteni.

Egy 39 éves amerikai nő maradandó agysérülést szenvedett, miután egy diéta során szójaszószt akart hashajtóként használni.

Az esetről egy orvosi videókkal foglalkozó csatorna számolt be – írja az IFLScience. A nő 2012-ben, gyorsan romló kognitív funkciókkal került kórházba Illinois államban. Mikor az orvosok beszéltek a férjével, kiderült, hogy a nő nem sokkal korábban egy liter szójaszószt fogyasztott el. 100 gramm szójaszószban közel 5,5 milligramm nátrium van: mivel egy egyliteres palackban több mint 1200 grammnyi folyadék van, a nő mintegy 66 gramm nátriumot vett magához.

A sóhoz köthető halálesetek adatai alapján egy felnőtt ember már akár 25 gramm nátrium elfogyasztásába is belehalhat.

A 39 éves nő ráadásul eleve rossz egészségi állapotban volt: a kórházba kerülését megelőző hat hónapban csak konzerv halat és fehér kenyeret evett, és három hét alatt 11,3 kilót fogyott. A diétától a nő idővel olyan zavarttá vált, hogy pszichiátrián is kezelték, de a gyógyszerek sem segítettek rajta.

A szójaivás után gyorsan romlani kezdett az állapota. A kórházba szállítás közben megállt a szíve, de sikerült újraéleszteni.

Miután kiderült, hogy mi okozta a problémát, az orvosok szőlőcukros vízzel próbálták meg kezelni a magas nátriumkoncentrációt. Ezt követően a nő állapota stabilizálódott, négy nappal kórházba kerülése után pedig magához tért. Végtagjait viszont még ekkor sem tudta mozgatni, és a beszéddel és nyeléssel is voltak problémái.

Később a páciens azt mondta, hogy azért kezdett bele a „méregtelenítő” kúrába, mert téveszméi voltak: attól félt, hogy a kormány meg akarja mérgezni. Bár az orvosoknak sikerült megmenteniük az életét, így is maradandó agykárosodást szenvedett.

Kommentek:

Top 0