• Autó
Autószektor

Már rendelhető a Mercedes-Benz legnagyobb csillaga, az új Actros

Második szintű autonóm vezetési képesség, távolság és sávtartó, valamint táblákat - akár egyszerre többet is - felismerő rendszerek, visszapillantó tükör, helyett Mirror Cam rendszer, a napszakhoz, és a tevékenységhez illő hangulatvilágítás. Az új Mercedes-Benz Actros ezekkel, és emellett több tucat más műszaki, digitális innovációjával méltán pályázhat a nyerges vontatók királyának képzeletbeli címére.

Kovács Péter, a Pappas Magyarország Mercedes-Benz új tehergépkocsi értékesítési vezetője elsőként nekünk mutatta be a Mercedes Actros-t, amelynek jövőbeli sofőrjei tényleg egy elegáns és kényelmes Mercedes-Benz luxus limuzin hangulatát, felszereltségét kapják tehergépjárművükben. A világsajtóban nemrégiben bemutatkozott új Mercedes Actros már rendelhető Magyarországon a Mercedes-Benz Pappas Autónál.

A Mercedes-Benz nem csak beszél a jövőről és koncepcióautókat épít, hanem tartja magát ígéreteihez és meg is valósítja azokat. Ezért az új Actros bemutatásához a következő mottót választották: „Mások csak beszélnek róla. Mi létre is hoztuk: az új Actros

- meséli Kovács Péter. Hozzátette: több mint 60 forradalmi újítás található az új futurisztikus nyergesvontatóban, mely érinti a hajtáslánc bizonyos elemeit és a vezetőfülke design-t is. Kovács Péter úgy fogalmaz: "az új Actros az első teherautó mely része a digitális, autonóm és intelligens jövőnek a globális tehergépjármű gyártásban.”

Forrás: Autószektor

Forrás: Autószektor

A Pappas Auto Magyarország Mercedes-Benz új tehergépkocsi értékesítési vezetője egész listát sorol ezekről:

  • Az új Actros teljesen digitális, multimédiás műszerfala 4 kijelzőből áll összesen.
  • Két 15”-os kijelző a MirrorCam-hez (tükörkamera)
  • Egy szériában 10”, extrafelszereltségként 12”-os elsődleges kijelző a menetdinamikai adatok megjelenítésére a megújult Touchpad-es kormánykerék mögött
  • Egy 10”-os másodlagos kijelző a jobb oldalon a logisztikai feladatokhoz és a vezetőfülke kiegészítőinek irányítására, amely így olyan, mint egy modern otthon.

Kovács Péter kiemelte: az új az elektronikus rögzítőfék integrált HOLD funkcióval és az egy gombnyomásra aktiválható, vontatmánystabilizáló asszisztens is. Míg az új Remote Online applikációval a vezetőnek lehetősége van a jármű irányítására. Ez olyan, mint egy modern multifunkciós kulcs, okostelefon formájában. Ahhoz pedig, hogy az okostelefonok töltése és adatkapcsolata a járművel még tökéletesebben működjön, új USB-C csatlakozók kerülnek alkalmazásra. Szintén különleges, hogy a jármű két Bluetooth jel feldolgozására is képes, így a vezető a céges és a privát készülékét is egy kezelőfelületen irányíthatja ami szintén javítja a sofőr komfortérzetét és javítja az otthoni kapcsolattartás lehetőségét. Szintén új opció a mobilkészülékek vezeték nélküli töltése is. A készüléket az induktív felületre helyezve a jel egy külső antennán keresztül továbbítódik, melynek hatására a vétel jelentősen javul.

Mint megtudtuk, a motor beindítása a kormány mellett jobbra található gomb megnyomásával történik, azonban mostantól a kulcs a zsebünkben maradhat. - „Voltaképp kár,mert az Actros új kulcsa kifejezetten szép." Kovács Péter a prémium személyautókhoz hasonlatos minőség rézékeltetésére viccesen megjegyzi: „az egyetlen különbség az új E-osztály kulcsához képest Actros esetében,hogy nem tudjuk a kulccsal a csomagtartót kinyitni. Ezzel a gombbal ehelyett opcionálisan az indulás előtti világításkontroll végezhető el.”

Forrás: Autószektor

Forrás: Autószektor

Talán a leglátványosabb jövőbe mutató Actros újdondág a MirrorCam (tükörkamera), amelynek új funkciói tényleg lenyűgözőek:

Ennek számos praktikus és kézzelfogható előnye van, amelyeket Kovács Péter szinte vég nélkül sorolja:

  • Közel korlátlan látótér az A-oszlopon keresztül előre és oldalra, jelentősen lecsökkent holtterek.
  • Jobbra kanyarodáskor a kameraszoftver „Panning” funkciója digitálisan leköveti a vontatmányt, ezáltal a vontatmány vége folyamatosan látható a virtuális „tükörben”.
  • A bal kijelzőben beállítható segédvonal segítségével a jármű vége pontosan meghatározható, így annak segítségével egy rakodórámpa centiméter pontos megközelítése egyszerű feladattá válik. Ehhez új vontatmány csatlakoztatásakor csak annak hosszát, ill. nehéz látási viszonyok esetében a képernyő fényerejét kell beállítani.
  • A Panning-funkció tolatás és manőverezés közben a pótkocsi oldalait a jobb láthatóság érdekében felnagyítva fogja mutatni.

További úgynevezett határvonalak segítik a kijelzőkben a mögöttes forgalom könnyebb megítélését, ez biztonságosabbá teszi az előzési manővereket is.

Természetesen a már ismert kanyarodási asszisztens (opció) kijelzései is helyet kaptak a kijelzőben. A MirrorCam további előnye, hogy a kamera nem érzékeny a szennyeződésre.

Forrás: Autószektor

Forrás: Autószektor

Míg a hó és a latyak az oldalsó ablakokat és a hagyományos tükröket beboríthatja, addig a kamera tiszta marad és biztosítja a vezető számára a kiváló láthatóságot. 

A MirrorCam akkor is aktiválható, ha a gépkocsivezető a vezetőfülkében éjszakázik. Például már behúzta a függönyöket és ellenőrizni szeretné, hogy mi történik a szerelvény körül. A MirrorCam az ágy melletti kapcsoló segítségével egyszerűen bekapcsolható (opció).

Az Actros kamioncsaládnál gazdaságossági szempontból forradalmi újítás volt a PPC (Predictive Powertrain Control (= előrelátó hajtáslánc vezérlés ) amit már 2012 bemutatott a Mecedes. A PPC alkalmazásával akár 5% -kal csökkenthető a jármű tüzelőanyag-fogyasztása az autópályán. A jármű GPS és 3D térképanyagok segítségével egy elektronikus horizontot alkot (2 km-t előre) és ezáltal képes a tempomat sebességet és a sebességváltó-vezérlést is az adott körülményekhez igazítani.

Az 5. generációs Actrosnál a PPC minden eddiginél széleskörűbben lesz alkalmazható.

Hogy miért, arra Kovács Péter magyarázata ad választ: 

A 3D térképek az összes utat tartalmazzák, nem csak az autópályákat és országutakat. Emellett kanyaríveket, kereszteződéseket és sebesség releváns közlekedési táblákat is. Ezzel a PPC használható lesz településközeli és regionális környezetben is – jelentősen gazdaságosabban, mint az adott útszakaszt nem ismerő gépkocsi vezetővel. Kovács Péter kiemeli: ilyenformán az új PPC ezáltal akár további 5%-os fogyasztáscsökkentést is eredményez az országutakon is! Ez pedig azt jelenti, hogy mostantól akár egy belföldes Arocs-ügyfél is 5%-os fogyasztáscsökkenést érhet el, és természetesen egy távolsági szállítást végző is profitálhat a rendszerből.

Forrás: Autószektor

Forrás: Autószektor

A PPC továbbfejlesztése, a MirrorCam által biztosított aerodinamikai előnyök és a hajtáslánc további optimalizálása miatt autópályán is akár 3% tüzelőanyag spórolható meg Az oldalsó fülkelégterelők új konkáv kialakítása tovább javítja az aerodinamikát. Az üzemanyag-fogyasztás csökkentése érdekében az eddigieknél hosszabb hátsó hídáttétel is széria lesz. Kovács Péter emlékeztetett: 2001-ben a Mercedes-Benz volt az első tehergépjármű gyártó, aki távolságszabályozós tempomatot kínált a járműveihez, a rendszer neve Telligent követési távolság szabályozó tempomat volt, használatával a vezetőt érő stressz csökkenhetett.

Ezt követően 2006-ban piacra dobtuk az első vészfékasszisztenst – Active Brake Assist 1 néven. Most az 5. generációnál járunk az Active Brake Assist 5-tel (ABA 5), és képesek vagyunk teljes fékezéssel lassítani a járművet akár mozgó személyek esetében is a városi forgalomban 50 km/h sebességig, a vezető beavatkozása nélkül. A rendszer kamera és radarszenzorok együttműködésével működik

-magyarázza.

Hozzáteszi: "Emellett a forradalmian új Active Drive Assist segítségével az új, 5. generációs Actros tartja nemcsak a követési távolságot, hanem most már a forgalmi sávot is. A radar- és kameratechnológia továbbfejlesztésével és a rendszerek együttműködésével pedig az Active Drive Assist-tal először nyílik lehetőség a részben autonóm vezetésre. Ezen kívül elérhető a Táblafelismerő asszisztensrendszerünk is, mely hozzájárul a közúti közlekedés biztonságához és a szabályok betartásához. A kijelzőn akár 2 közúti jelzőtábla is megjeleníthető párhuzamosan. A felismert táblák közé tartoznak a sebességkorlátozás, előzési tilalom és annak vége és a veszélyt jelző táblák.”

Természetesen a Mercedes Benz nem csak a műszaki innováció, de a kényelem, a dizájn és az elegancia terén is korszakalkotót alkotott az új Actrossal. - „Azért, hogy a gépkocsivezetők otthonosabban érezzék magukat, a belső megvilágítást is átdolgozták: két új fényforrás kapott helyet a mennyezetben három funkcióval: olvasólámpa, belső világítás és éjszakai fény, most kék színben. Extra felszerelésként rendelhető a hangulatvilágítás, melynél a belső világítást LED-ek, az indirekt fülkemegvilágítást spot és fénygyűrűk biztosítják két színben, az éjszakai fény kék, a hangulatfény pedig ámbra színű, továbbá fénnyel működő „ébresztés” funkció is elérhető. Továbbra is elérhető extra felszereltségként a Hangulatvilágítás „Vezetéshez” és „Pihenéshez” funkciója, mely a hangulatvilágítás mellett a vezetőfülke pihenőrészét is indirekt fénnyel világítja meg” - magyarázza büszkén Kovács Péter, aki hozzáteszi: "A külső megjelenést tekintve az Actros kontúrjait finomították tovább. Elsősorban eltűntek a visszapillantó tükrök (MirrorCam). Ez tagadhatatlanul markáns változás. Másodsorban pedig kiemelt figyelmet fordítottunk a fényhatásokra. Itt láthatják a fényszóróban lévő új LED nappali menetfényt és helyzetjelzőt.

Forrás: Autószektor

Forrás: Autószektor

Az „Extra Line“ felszereltségi szint esetén további kiegészítő helyzetjelzőket alkalmazunk, és része a csomagnak pl. a talajra vetített Mercedes csillag is, ami tovább erősítheti a legendás márkaidentitást, márkahűséget a vásárlókban, akik gyakran teher és személyautó esetén egyaránt a varázslatos csillagos márkát, a Mercedest-Benzt választják.

További cikkekért látogasson el az Autószektor oldalára: www.autoszektor.hu

Kommentek:

Top 0