• Külföld
Maksa Mónika

Már nincsenek terroristák Afganisztán keleti részén

Az afgán elnök, Asraf Gáni vasárnap a parlament nyitó ülésén jelentette be, hogy afgán hadsereg kiverte az Iszlám Állam dzsihadista szervezet fegyvereseit az ország keleti részéből. Bizonyos körzetekben ugyanis a terrorszervezet már megvetette a lábát.

Az Iszlám Állam már több mint egy éve jelen volt a Pakisztánnal határos Nangarhar tartományban. Egyes tisztségviselők szerint olyan tálib lázadók lettek az Iszlám Állam hívei Afganisztánban, akik szembekerültek a saját mozgalmukkal.

Az afgán hadsereg nemrégiben 21 napon támadta az Iszlám Államot Nangarhar két körzetében, és legalább kétszáz emberüket megölte.

Afgán fegyveresek. Forrás: Europress - AFP/Wahil Kohsar

Afgán fegyveresek. Forrás: Europress - AFP/Wahil Kohsar

EZT IS AJÁNLJUK:

    A tálibok szombaton bejelentették, hogy nem vesznek részt az Afganisztán, Pakisztán, Kína és az Egyesült Államok által kezdeményezett béketárgyalásokon.

    Az Afganisztán, Pakisztán, Kína és az Egyesült Államok képviselőiből álló Négyoldalú Koordinációs Csoport februári kabuli találkozója után bejelentette, hogy március elején a pakisztáni Iszlámábádban várhatóan elkezdődik a tárgyalás a kormány és a felkelők között. A magukat Afganisztáni Iszlám Emirátusnak nevező tálibok közleménye szerint azonban nem lesznek megbeszélések addig, amíg amerikai katonák vannak Afganisztánban – írja az MTI.

    Top 16