• Belföld
Faktor

Már nem sokáig élhet a kedvezménnyel, újabb drágulás jöhet a lakáspiacon

Az új építésű lakásoknak durván az egytizedét külföldiek vették meg.

Nagy ütemben drágult az ingatlanok ára az elmúlt években, és könnyen lehet, hogy még feljebb mennek a költségek.

Az új építésű lakásokra 2016 elejétől az EU-tól kért átmeneti kedvezményt a magyar kormány, a normál, 27 százalékos áfa helyett csupán 5 százalékos áfa terheli az új lakásokat. Elvileg lehetne hosszabbítást kérni az EU-tól, ezért is foglalkoztatja egy ideje az építőipari vállalkozásokat, hogy marad-e 2019 után is az alacsony áfakulcs. Nem mindegy ugyanis, hogy egy nettó 30 millió forintos ingatlanra másfél vagy bő 8 millió forint áfa rakódik-e rá: könnyebb eladni az előbbit, és sokkal közelebb van egy használt lakás árához kedvezményes áfakulcs esetén az új lakás.

Varga Mihály pénzügyminiszter az Inforádióban kedden úgy fogalmazott: nem gondolkodik a kormány a hosszabbításon. 2019 végéig van ez a kedvezmény. Arra biztatott mindenkit, hogy aki tudja, eddig az időpontig vegye igénybe ezt az adókedvezményt.

EZT IS AJÁNLJUK:

    Varga szerint a következő szempontokat is figyelembe kell venni akkor, amikor mérlegeli valaki az érveket, ellenérveket az 5 százalékos kulcs meghosszabbításáról vagy épp a kedvezményes időszak lezárásáról. Egyrészt az új építésű lakásoknak durván az egytizedét külföldiek vették meg, márpedig nem ez volt a kormány célja, hanem az, hogy valahogyan elősegítse a demográfiai fordulatot az alacsony áfakulccsal. Másrészt sokan befektetési céllal, a második vagy harmadik lakásukat veszik meg, kihasználva a nagyon baráti adókulcsot – indokolt a miniszter.

    Ugyanakkor ha az új lakások ára az áfakulcs visszaemelkedése miatt megugrik, akkor az alighanem húzni fogja magával a használt lakások árait is.

    Kommentek:

    Top 16