• Külföld
Frányó Krisztina

"Már megszoktuk a kivégzéseket" - Líbiában terjeszkedik az Iszlám Állam

Kivégzések, vérszag és füst a levegőben, az Iszlám Állam fekete zászlói az épületeken - rettegők és lázadók az épületekben. A terrorszervezet egyre nagyobb területeket foglal el Líbiában, ahol az embereknek ugyanazt a terrort kell elviselniük, mint a meghódított szíriai vagy iraki városokban.

A város még a forradalomból sem épült fel - most a terroristák otthonává vált. (Fotó: Europress / Mahmud Turkia - AFP)

A város még a forradalomból sem épült fel - most a terroristák otthonává vált. (Fotó: Europress / Mahmud Turkia - AFP)

Két narancssárga ruhás férfi térdel egy maszkos hóhér előtt. A két férfit boszorkánysággal vádolják – és mint a középkor boszorkánypereiben, a büntetés itt is azonnal és brutálisan érkezik. Amint a hóhér lefejezi a „bűnösöket”, a feltüzelt és megfélemlített tömeg „Allah Akbar!” kiáltásokban tör ki. Az idős áldozat egy homeopátiával és akupunktúrával foglalkozó férfi volt – írja a Telegraph.

A vádemelés és a kivégzés módszere változatlan, a helyszín azonban új. Ezúttal nem Rakkában vagy Moszulban gyilkoltak a terroristák, hanem a kalifátus új területén: Líbiában, az Olaszországtól 650 kilométerre található Szurtban – Kadhafi szülővárosában.

EZT IS AJÁNLJUK:

  A város épületei egykor a diktátor dicsőségét hirdették, de a 2011-es líbiai forradalomban a közeli Miszráta lázadói végül megölték Kadhafit. Most azonban az elnök hadseregének maradéka és a felkelők összefogtak egy közös célért: az Iszlám Állam kiszorításáért.

  Fél éve közel ötezer ember menekült el Szurtból Miszrátába – és mind úgy gondolják, a mostani helyzetnél rosszabb már nem lehet. A meghódított várost háromezer fős dzsihádista csapat szállta meg, az ottmaradottak szinte naponta találkozhatnak a kivégzésekkel.

  Fotó: Europress / Mahmud Turkia - AFP

  Fotó: Europress / Mahmud Turkia - AFP

  Bár az sejthető volt, hogy a terrorszervezet Líbia felé is terjeszkedni szeretne (ahogy erről korábban a Faktor is írt), nem sikerült ezt megakadályozni. Most a britek egy ezerfős csapatot ajánlottak fel, amellyel segítenék az ötezer fős olasz egységet a dzsihádisták kiűzéséért folytatott harcban – de nem kizárt, hogy a brit katonák feladata csak a kiképzésre fog korlátozódni. A líbiai felkelőknek ugyanis mentorra van szükségük, a hatékonyságukon kell javítani.

  A polgárháború nyitott utat az Iszlám Államnak. A harcolókat csak egy hónapja sikerült megbékítenie az ENSZ-nek – ennek köszönhetően most a tervek szerint közös kormányt alakítanak. A szakértők viszont attól tartanak, hogy az Iszlám Állam jelentette fenyegetés sem tud erős lenni ahhoz, hogy a Kadhafihoz hű erőket és a felkelőket hosszabb távon egy szövetségben tartsa.

  Az, hogy az Iszlám Állam ilyen jól ki tudta használni a lehetőséget, és a harcokba belefáradó erők előtt el tudta foglalni Szurtot, egész Líbiában káoszt és bizonytalanságot eredményezett. Tripoliból sorra vonták ki a nyugati országok a nagyköveteiket, attól félve, hogy emberrablás vagy terrortámadások áldozataivá válhatnak. A lázadók számára pedig az jelent fenyegetést, hogy bár megszabadultak egy rettegett diktátortól, „jutalmul” egy újabb félelmetes és brutális erőt kell elviselniük

  A vér olyanná vált, mint a füst. Korábban elszomorodtam, amikor azt láttam, hogy embereket gyilkolnak, de mostanra már nem jelent semmit. Megszoktuk a kivégzéseket.

  - mondta a 23 éves Ahmed.

  A líbiai lázadók összecsapásra készülnek. (Fotó: Europress / Mahmud Turkia - AFP)

  A líbiai lázadók összecsapásra készülnek. (Fotó: Europress / Mahmud Turkia - AFP)

  A miszrátai erők Líbia egyik legjobb katonai csapatának számítanak, Kadhafi hathónapos ostromával szemben is kitartottak. Kezdetben küzdöttek az Iszlám Állammal is, de a sorozatos harc végül kimerítette őket. Az egyik idősebb harcos szerint azért adták fel a kezdeti sikerek ellenére a küzdelmet, mert a harcok már olyan területekre terjedtek, ahol túl sok civil életét fenyegették. Egy másik, fiatal katona szerint viszont más okok állnak a visszavonulás mögött.

  A háború alatt a Kadhafi embereivel való harc is kemény volt, de az Iszlám Állam harcosai még vadabbak.

  A parancsnokok szerint a terv már megvan, hogyan támadják meg a terrorszervezet állásait Szurtban, de ehhez kellene a nyugati országok titkos és nagyerejű támogatása is. Addig is a miszrátaiak kémeket küldtek a városba – akik azóta sem tértek vissza, valószínűleg a terroristák kivégezték őket. De a katonák szerint megéri a kockázatot, ha a városban az Iszlám Állam zászlói helyett ugyanazt a zöld-fekete-piros forradalmi zászlót láthatják, amelyet Líbia többi városában.

  Az Iszlám Állam csak a saját fekete zászlóját akarja látni, ezért speciális szemeteseket hozott létre. Ebbe dobják a líbiai zászlókat

  - mesélte a fiatal katona.

  Top 16