• Külföld
Faktor

Szégyenkezik a légitársaság vezetője, lánya hozta kínos helyzetbe

"Az alapítók a semmiből építették fel ezeket a cégeket, de gyerekeik beleszülettek a milliárdos létbe."

Képünk illusztráció.

Képünk illusztráció.

Ismét egyik lánya dühkitörése miatt került kínos helyzetbe a Korean Air dél-koreai légitársaság vezérigazgatója, miután hétfőn vizsgálat indult, mert híradások szerint Cso Hjun Min egy vizes palackot vágott egy menedzserhez.

A rendőrség vizsgálja, hogy történt-e törvénysértés - írja az MTI. A légitársaság azt állítja, hogy a hírekkel ellentétben Cso nem vágott vizes palackot senki arcába, hanem egy poharat vágott a földhöz. Cso megszakította nyaralását, és hétfőn azt állította, nem is dobta a poharat, csak lelökte az asztalról. Cso egyben a cég alelnöke is, és csütörtökön a Facebookon kért bocsánatot "ostoba viselkedéséért". Apja, a vállalatot vezető Cso Jang Ho egyelőre nem fűzött megjegyzést kisebbik lánya magatartásához.

Nem Cso Hjun Min Cso első lánya, aki kínos helyzetbe hozza a családot. Nővére, Cso Hjun Ah 2014-ben azzal szerzett magának kétes hírnevet, hogy felháborodott azon, hogy a repülőgép első osztályán nem csészében, hanem zacskóban kapta a makadámdiót. Cso emiatt azt követelte, hogy távolítsák el a gépről a vezető légiutas-kísérőt. A repülés biztonságának veszélyeztetése miatt végül öt hónapot kellett börtönben töltenie, ám onnan a légitársaság szállodaágazatához térhetett vissza.

Az események hatására állampolgárok ezrei árasztották el kérvényekkel az elnöki hivatal honlapját. Sokan azt követelték, hogy a Korean Air távolítsa el nevéből a Korean szót, és ne használja többé logójaként a koreai zászlót. Többek szerint a Cso-lányok viselkedése rontja az ország és a vállalat jó hírét.

Mindkét eset rávilágított arra a társadalmi kérdésre, hogy a dél-koreai gazdaság fejlődését évtizedeken át meghatározó, államilag támogatott családi konglomerátumok, az úgynevezett csebolok alapítóinak leszármazottai mit engedhetnek meg maguknak és mit nem.

Az alapítók mitikus szenteknek számítanak, mert a semmiből építették fel ezeket a cégeket, de gyerekeik és unokáik esetében ez már nem igaz, hiszen ők beleszülettek a milliárdos létbe

- magyarázza Csang Szi Dzsin, a Koreai Tudományos és Műszaki Intézet üzleti tanszékének tanára. A történtek miatt a Korean Air pilótáit és alkalmazottait tömörítő szakszervezetek Cso Hjun Min lemondását követelték.

Kommentek:

Top 0