• Belföld
Faktor

Már majdnem 4 millió forintnyi bírságot kaptak az uberesek

Az év eleje óta közel 3,6 millió forint mulasztási bírságot szabott ki Uber-szolgáltatókra a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV), a revizorok kiszűrtek 20 adószám nélküli sofőrt, és a rendőrséggel, valamint a BKK-val közösen végzett ellenőrzéseken 4 rendszámot is levettek uberes kocsikról.

Április végén derült ki, hogy a magyar kormány új eszközökkel próbálná korlátozni az Ubert. Pár nappal később elfogadtak egy kormányrendeletet, amelynek értelmében 9 büntetőpontot kap az a sofőr, akinek nincs engedélye személyszállításra. Az ismételt szabálysértés pedig újabb 9 büntetőponttal jár, amely már a jogosítvány legalább hat hónapig tartó visszavonását jelenthetné. Az Uber akkor azt mondta, hogy a kormány javaslata munkahelyeket tesz majd tönkre. A kormány ennek ellenére benyújtotta az uberesek elleni törvényjavaslatot.

Most a NAV közleménye szerint az adóhatóság 2016. január 1-jétől több mint 250 Uber-ellenőrzést végzett, április 25-től pedig már a rendőrséggel és BKK-val együttműködve is ellenőrzi a személyszállítási szolgáltatást végző sofőröket. A közös akciók nemcsak az adózás ellenőrzésére, hanem a közlekedési szabályok betartására is kiterjednek.

A NAV két revizora „próbafuvar” keretében veszi igénybe az Uber-szolgáltatást. Az érkezési címen a közlekedési központ és a rendőrség munkatársai fejezik be az ellenőrzést. A revizorok az adózási szabályok megszegéséért mulasztási bírságot szabhatnak ki, a BKK a taxizásra vonatkozó engedélyek és feltételek meglétét vizsgálja, melyek hiánya esetén a rendőrség leveheti az autó rendszámát – ismertetik.

Az adóhivatal nem csak azt ellenőrzi, hogy a sofőr ad-e szabályos számlát és van-e adószáma. A revizorok tapasztalata szerint a szolgáltatást számos esetben olyan személygépkocsival végzik, amely egy cég tulajdonában van, a sofőr pedig egy másik társaság alkalmazottja. A NAV ezekben az esetekben a cégeknél is megvizsgálja a működés és a foglalkoztatás szabályszerűségét, írja az MTI.

Az Uber-sofőrök a tevékenységet egyéni vállalkozóként vagy gazdasági társaság alkalmazottjaként végezhetik, tehát adószám és bejelentés mindenképpen szükséges. Mindemellett a szolgáltatáshoz egyéb adókötelezettségek is tartoznak, például számlát kell adni, bevallást kell készíteni és nem utolsó sorban, adót kell fizetni – emlékeztet a NAV a közleményben.

Kanadában eközben úgy döntöttek, hogy engedélyezik az Ubert, ami egyben megkönnyíti a taxisokra vonatkozó szabályokat. Az Ubernek lehetősége lesz alkalmazni a sürgősségi árakat, ami azt jelenti, hogy ha sokan hívják őket, akkor drágábban szállíthatják az utasokat. A tarifa 75 cent és 3,25 dollár, azaz 175- 700 forint között lehet.

Top 0