• Politika
Faktor

Már készülnek a sztrájkra a tanárok

A szakszervezetek vezető testületeinek tárgyalása után feltehetően megkezdődik a pedagógussztrájk előkészítésese, azt követően, hogy hétfő este nem sikerült megegyezni a kormány képviselőivel - jelentette ki a Pedagógusok Szakszervezetének (PSZ) elnöke, Galló Istvánné az ATV-ben.

Galló Istvánné

Galló Istvánné

A kormány tájékoztatást kap a sztrájk előkészítéseséről, ezután hét napja van arra, hogy válaszoljon a követelésekre. Ezzel párhuzamosan az érdekképviseletek megkezdik a tárgyalásokat az elégséges szolgáltatásokról a munkáltatóval - mondta Galló Istvánné.

illusztráció

illusztráció

Ez valószínűleg azt jelenti majd, hogy tankerületenként kijelölnek egy intézményt, ahol a sztrájk alatt a gyerekekre vigyáznak.

Gallóné azt mondta: nem sikerült megegyezni az óraszám csökkentéséről, a technikai adminisztratív dolgozók bérrendezéséről, a tankönyvpiac megnyitásáról, a gyerekek terhelésének csökkentéséről. A szakszervezetek azt javasolták, hogy a heti öt tornaórát háromra csökkentsék, mivel úgysem állnak rendelkezésre az ahhoz szükséges feltételek, illetve javasolták az erkölcstan kivezetését. Ebbe nem ment bele a kormányzat.

Ugyancsak nem derült ki, hogy mi lesz a funkciója a Kliket felváltó 40-70 kisebb fenntartónak. Csupán azt tudni, hogy az intézményeknek lesz saját költségvetése és a munkáltatói jogkör kibővül - mondta Galló Istvánné.

A szakszervezetek ragaszkodnak ahhoz is, hogy 22 órában határozzák meg a pedagógusok munkaterhelését, a többit pedig fizessék ki túlórában. Az érdekképviseletek megfelelőnek tartanák, hogy ott, ahol felkészült az önkormányzat az iskola fenntartására, kapja vissza a fenntartói feladatokat - mondta Gallóné.

A szakszervezetek az általuk megfogalmazott 25 pontból 20 teljesüléséhez ragaszkodnak - írta az MTI.

Palkovics László

Palkovics László

Az esti tárgyalások után Palkovics László oktatási államtitkár az Indexnek azt mondta: "egy sor ügyben nem találtunk közös pontot". Szerinte több pontban nem tud engedni a kormány, például mást gondolnak az iskolák fenntartásáról, és 16 éven tartanák a tankötelezettség korhatárát. A tanterv átalakításának határidejében sem értenek egyet: a Köznevelési Kerekasztal december végét jelölte meg határidőnek, a tanárok már szeptemberre változást szeretnének.

A legkomolyabb vitás kérdés Palkovics szerint a tanárok munkaideje. A kormány szerint az elmúlt évek béremelése kompenzálta a terhek növelését. Az Indexnek az államtitkár azt mondta: "nehéz megmondani", hogy elkerülhető-e a sztrájk.

A tervezett tanársztrájk független a múlt heti egyórás tiltakozástól.

Top 0