• Sport

Már bontják a Puskás Ferenc Stadiont - képgaléria

Szombaton megérkeztek a munkagépek a Puskás Stadionhoz, amelynek a bontása hétfőn kezdődött. A munkával október ötödikéig kell végezni, az új stadiont 2019-ben szeretnék átadni, hogy 2020-ban már a foci EB-meccsek helyszíne lehessen.

Elkezdték bontani a stadiont - képgaléria

Elkezdték bontani a stadiont - képgaléria

Az első fázisban előbb az üléseket kezdik leszerelni, aztán következnek a világító oszlopok, a lelátók és a pálya eltakarítása. Érdekesség, hogy a törmelékek közel 90 százalékát beépítik az új stadionban. A munkálatok során becslések szerint 175 ezer köbméter földet hordanak majd el, és 50 ezer köbméter betont és vasbeton bontására is sor kerül, amit száz százalékban újrahasznosítanak - írja a Magyar Hírlap.

Az új stadion 68 ezer férőhelyes lesz, és 320 millió euróba kerül a felépítése. A régi Puskás Stadion bontásával 2016. október 5-ig kell végezni, hogy 2019-re elkészüljön az új, amely az Európa-bajnokságon kívül az olimpiának is fontos helyszíne lenne, amennyiben Budapest megnyerné a 2024-es rendezési jogot.

A régi stadionA Népstadiont 1953. augusztus 20-án nyitották meg, ekkor nagy ünnepélyt rendeztek, díszfelvonulással, zászlós parádéval. Az első focimeccs a Budapesti Honvéd–Szpartak Moszkva labdarúgó mérkőzés volt, ahol a magyar csapat 3–2-re nyert. Az aréna 1959-ben négy vasbeton oszlopra szerelt villanyvilágítást kapott, és 83 ezer főre bővítették a lelátókat.

A legtöbb néző az 1955-ös Magyarország-Ausztria meccsen volt, akkor 104 ezren voltak a stadionban. Később megszüntették az állóhelyeket, ez csökkentette a befogadóképességet. A létesítményt 2002. április 2-án nevezték át Puskás Ferenc Stadionra.

A stadionban több világhírű zenekar is fellépett, többek közt a Queeen, a Genesis, az AD/DC, a Metallica, a Guns 'N’ Roses, a U2, a Rolling Stones, Michael Jackson és a Depeche Mode.

Top 0