• Külföld
Faktor

Brit lap: már az Iszlám Állam is kergeti a gyáva terroristát

Francia és belga nyomozók szerint könnyen lehet, hogy Salah Abdeslam már nem csak a rendőrök, hanem az Iszlám Állam elől is menekül - írja az Independent. Elképzelhető ugyanis, hogy neki is meg kellett volna halnia, de nem merte felrobbantani magát, így most terrorista főnökei is haragszanak rá.

Nincsenek bizonyítékok arra, hogy Salah Abdeslam, aki a felvételek alapján a fekete Seatot vezette, szintén viselt volna robbanómellényt. Azt viszont nehéz elképzelni, hogy nyolc dzsihádista úgy tervel ki egy merényletet, hogy mind felrobbanjanak, csak az egyikük maradjon életben (végül hatan robbantották fel magukat, egyet a rendőrök lelőttek).

Könnyen lehet tehát, hogy neki is meg kellett volna halnia, ahogy a többieknek, csak valamiért nem sikerült neki. Vagy ő pánikolt be, vagy a mellénye ment tönkre. Egy meg nem nevezett belga website-re hivatkozva az Independent úgy tudja, hogy Abdeslam a merényletek után kedden meglátogatta egy brüsszeli barátját. Neki azt mondta, hogy azért lépett vissza pénteken, mert a merényletek "túl messzire mentek".

Állítólag azt is mondta neki, hogy azért nem adta fel magát - ahogy bátyja erre kérte a sajtón keresztül -, mert attól félt, ha megteszi, az Iszlám Állam bosszút áll a családján is. Ezek az információk, ha igazak, azt az elméletet erősítik, hogy Salah Abdeslam pánikba esett péntek este és nem fejezte be barbár feladatát, amit az Iszlám Állam kiszabott neki.

A nyomozók azt is kiderítették már, hogy Abdeslam órákig bolyongott Párizsban péntek éjszaka és szombat hajnalban. Egy mobil hívást is lehallgattak, amit Abdeslam még este fél 11-kor indított, akkor, amikor még bőven zajlott a bataclani vérengzés. A férfi ebben arra kérte brüsszeli barátait, hogy menjenek érte és mentsék ki.

Top 0