• Külföld
Faktor

Már az egész Bush család kampányol

Kampánystratégiát váltott a volt amerikai elnök öccse, Jeb Bush korábbi floridai kormányzó, aki a republikánusok soraiban indul az elnökjelöltségért: miután eddig nem szerepelt túl jól sem a népszerűségi listákon, sem az iowai jelölőgyűlésen, most először fordult elő, hogy édesanyja is beszállt a kampányba, bátyja, a volt amerikai elnök pedig jelezte, hogy nyilvánosan is támogatja majd őt.

Az iowai jelölőgyűlésen Jeb Bushnak alig sikerült a voksok három százalékát begyűjtenie. Már akkor, a voksolás éjszakáján megígérte: nem adja fel, nem száll ki a küzdelemből az elnökjelöltségért, és mindenekelőtt változtat a kampányán.

Csütörtökön este New Hampshire állam egyik városában az édesanyjával, Barbara Bushsal - az egykori First Ladyvel - jelent meg a kampányrendezvényén. A kilencvenedik életévét betöltött Barbara Busht támogatni kellett az emelvényre. Nem is mondott hosszú beszédet. Jószívűnek és okosnak nevezte a fiát.

Szeretem a fiamat, és tudom, hogy Amerikának reá van szüksége. Tisztességes, lehet rá számítani, lojális és viszonylag jópofa is. Olyan értékeket képvisel, melyeket Amerika mintha elveszített volna. És csaknem túlságosan is udvarias, nem dicsekszik, mint a többiek.

- mondta Barbara Bush, akinek a férje, George H. Bush, valamint az egyik fia, George W. Bush is elnöke volt az Egyesült Államoknak.

Jeb Bush. Fotó: Europress / Robyn Beck - AFP

Jeb Bush. Fotó: Europress / Robyn Beck - AFP

Barbara Bush egyébként mindmáig nagyon népszerű a republikánus hívek körében. Akárcsak idősebb Bush, ám ő az egészségi állapota miatt már nem tud részt venni a kampányban, otthonról sem nagyon jár el.

George W. Bush azonban Dél-Karolinában csatlakozik majd hozzá. Most egyelőre rövid kampányfilmben állt ki Jeb Bush mellett.

Az elnök elsődleges feladata, hogy megvédje az Egyesült Államokat. A következő elnöknek készen kell állnia az irányításra. Ismerem Jebet, a jó szívét, az egyenes gerincét. Jeb egyesíti majd országunkat, tudja, hogyan kell összefogni az embereket a terrorizmus ellen.

- mondja George W. Bush.

A konzervatív értelmiség egyik tekintélyes lapja, a National Review pénteken szerkesztőségi állásfoglalást tett közzé. Ebben azt sugalmazza a volt floridai kormányzónak, hogy legjobb lenne, ha kiszállna az elnökjelöltségért folyó küzdelemből.

Ön rémesen unalmas jelölt volt, aki eddig már 89,1 millió dollárt költött reklámokra, amelyekben főleg Marco Rubiót, a régi barátját támadja.

- írja a magazin. 

Top 16