• Külföld

Már 7 halottja és 420 sérültje van a tajvani földrengésnek

A Tajnan városánál történt 6,4-es erősségű szombat hajnali földrengésben legalább heten meghaltak, a sérültek száma is egyre növekszik. Feltehetően még több mint 20 ember van a romok alatt.

Eddig 380 embert szállítottak kórházba a tajvani földrengés után. A legsúlyosabban az 1,9 millió lakosú Tajnan várost sújtotta a rengés. Több kerületben házak és más épületek dőltek össze. Egy 16-17 emeletes ház is súlyosan megrongálódott. Az egyik épületből 221 embert, köztük csecsemőket mentettek ki. Egy másik, 150 családnak otthont adó épületből 256 lakót vittek biztonságos helyre.

A környéken szivárog a gáz és csőtörés is volt. A vízhiány 400 ezer háztartásban okoz problémát és 6 ezer lakásban villany sincs.

Forrás: Twitter

Forrás: Twitter

Több mint 1500 katasztrófamentő, köztük tűzoltók és katonák, kutyákkal kutatnak a romok között túlélők után. Kosaras darukat is használnak a mentéshez és két helikopter is segíti őket. A helyszínen 30 egészségügyi dolgozó látja el az embereket.

A vasúti közlekedésben is fennakadások vannak. Több vonatot nem indítottak el, de a közlekedő vonatok is csak 30 kilométer per órával közlekednek. A vasúti pályákat ellenőrzik.

Tajvan elnöke, Ma Jing-csiu azt mondta, hogy a kormány mindent megtesz az ott élők biztonságáért. Kimentik a még élőket és a hajléktalanokká válóknak is szállást adnak. Nekik már elkezdtek ideiglenes szállásokat építeni.

Egy megdőlt épület a földrengés után - Forrás: Twitter

Egy megdőlt épület a földrengés után - Forrás: Twitter

A pekingi kormány tajvani ügyekért felelős hivatalának vezetője azt mondta, hogy már kapcsolatba léptek tajvani kollégáikkal és segítséget ajánlottak nekik. A kínai Vöröskerest 2 millió jüan, azaz több mint 84 millió forint értékű adományt ajánlott fel a tajvaniaknak.

A legutóbbi választáson a Demokratikus Haladás Párt nyert. Ők 1 millió tajvani dollár, körülbelül 8 millió 300 ezer forint értékű adományt ajánlottak fel, a Kuomintang párt képviselői pedig egy napi fizetésüket ajánlották fel. Az emberek az erre a célra nyitott bankszámlákra utalhatnak pénzt, és vért is adhatnak.

A kínai szárazföldi földrengésfigyelő központ 6,7-es erősségű rengést mért. A délkelet-kínai Fucsien tartomány egyes részein is érezték a rengést, ott is ellenőrzik a vasúti pályákat.

A földrengés helyi idő szerint nem sokkal hajnali 4 óra előtt történt. A rengés központja Kaohsziung város egyik kerületében volt. Azóta öt kisebb, legalább 3,8-as erősségű utórengést észleltek – írja az MTI.

Top 0