• Külföld
Faktor

Szilveszteri migráns-támadások: már 561 feljelentés Kölnben

A feljelentések száma hétfőn 553, vasárnap 516 volt. Az ügyészség 12 erőszakoló ellen nyomoz, közülük öten előzetes letartóztatásban vannak. Az észak-afrikai származású férfiakat lopással is gyanúsítják.

A kölni ügyészség kedden átvette a szilveszteri molesztálásokkal összefüggő tájékoztatási feladatokat az ügy kezelése miatt széles körben bírált helyi rendőrségtől. A feljelentésekről nem közöltek részletes adatokat.

A kölni rendőrség korábbi adatai alapján a feljelentések mintegy 40 százaléka szól részben vagy egészében nők elleni szexuális jellegű támadásról, és összesen 19 gyanúsítottja van a szilveszter éjszakai erőszaknak. Valamennyien külföldiek, többségük az észak-afrikai térségből származik, elsősorban Marokkóból. Szíriai állampolgár egy van a gyanúsítottak között.

Számos német nagyvárosban tapasztalható az észak-afrikaiak arányának drámai mértékű emelkedése a bűncselekmény elkövetésével gyanúsított személyek között. A kölni statisztikák szerint az észak-afrikai bevándorlók 40 százaléka egy éven belül valamilyen bűncselekményt követ el.

A hatóságok szerint a Kölnben és más városokban szilveszterkor nők ellen csoportosan elkövetett szexuális zaklatások és lopások is azt mutatják, hogy megjelent Németországban a bűncselekmények egy fajtája, amelyet egyes arab országokban már ismernek. Ennek a típusnak külön neve is van: taharrush gamea, nyilvános helyen nők sérelmére csoportosan elkövetett szexuális zaklatás.

A szövetségi bűnügyi hivatal (BKA) elnöke, Holger Münch az RBB Inforadio berlin-brandenburgi regionális közszolgálati rádióban sugárzott interjúban azt mondta, hogy a támadók megszervezték magukat, kommunikáltak, közösségi portálokon egyeztették fellépésüket, és az is tudható, hogy akkor fordulnak elő a szilveszterihez hasonló bűncselekmények, amikor nyilvános helyen nagy tömeg gyűlik össze, mindez azonban nem azt jelenti, hogy a szervezett bűnözés kategóriájába tartozó bűncselekmény-sorozatról van szó.

Szilveszter éjjel mintegy ezerfős csoport gyűlt össze a kölni főpályaudvar előtti téren, majd petárdázni kezdtek. Mikor a rendőrség közbelépett, kisebb csoportok alakultak, s ezt követően kezdtek nőket körbevenni, szexuálisan zaklatni és kirabolni. Két nőt megerőszakoltak. Más városokban is történtek hasonló támadások.

Top 0