• Külföld
Faktor

Terrortámadások és túszdráma Párizsban - percről percre

Terroristák támadtak Párizsra: egyszerre hét helyen robbantottak és lövöldöztek. Egy rockkoncerten túszokat is ejtettek, közülük legalább százat megöltek. A terrortámadások helyszínei közt volt a Stade de France, a francia nemzeti stadion is, ahol francia-német meccs volt. Hollande elnök is a stadionban volt, kimenekítették. Legalább 140-en, egyes hírek szerint 158-an meghaltak. A rendőrök öt terroristák lelőttek. Egy rendőri vezető név nélkül azt nyilatkozta a Figaronak: ettől tartottak hónapok óta. Rendkívüli állapot és gyülekezési tilalom van az országban.

Részletes összefoglalóinkat itt és itt olvashatja, képgalériát itt és itt, videókat itt talál.

Percről-percre

03 óra 46 perckor
Faktor

Soha nem látott mozgósítást rendeltek el Franciaországban. A Figaro szerint 4500 rendőrt és 1500 katonát rendeltek be azonnal és behívtak ezer tűzoltót és mentőst is - ilyen akcióra még soha nem volt példa.

02 óra 33 perckor
Faktor

Életbe léptették az úgynevezett "Fehér tervet" a párizsi kórházakban. Ez a legmagasabb riasztási fokozat. Minden orvost és nővért azonnal behívhatnak. A kórházakba pótágyakat visznek.

02 óra 18 perckor
Faktor

Mindenfelé heverő testekről, vérről és halottakról számoltak be a péntek éjjeli terrortámadások szemtanúi a Le Monde francia napilap internetes oldalának – írja az MTI.

Egy szemtanú három sorozatlövésről számolt be, és azt mondta, az első nagyon hosszú volt. A Bataclan klubból egy újságíró beszámolóját ismerteti a lap, aki azt mondta, hogy 21.45 körül két-három fegyveres rontott be a létesítménybe, és vaktában kezdtek lövöldözni az emberekre, az egyikük egy Kalasnyikovval. Az Eagles of Death Metal koncertjére körülbelül ezren érkeztek a szórakozóhelyre.

"Legalább 10-15 percig tartott. Újratöltöttek. Nem kellett sietniük. Háromszor-négyszer is újratöltöttek" - mondta el a szemtanú, aki beszámolt arról is, hogy a színpad mögötti vészkijáraton tudott kimenekülni, az utcára érve pedig azt látta, hogy rengeteg vérző, meglőtt ember van már kint.

A Bataclanban hajnali egykor ért véget a túszejtés, és a rendőrség az összes környező vendéglátóhelyet kiüríttette.

A Le Monde egyik újságírója szemtanúja volt az egyik kávézónál történt támadásnak. Azt mondta, hogy egy érkező autóból szállt ki a merénylő, majd tüzet nyitott. Aztán visszaszállt az autóba és elhajtott.

Rendőrségi forrásokra hivatkozva a lap azt írta: a Stade de France közelében egy gyorsétteremben és egy sörözőben robbant bomba, a meccs viszont folytatódott, a végén pedig három kapun terelték ki a nézőket, a negyediktől viszont futva jöttek vissza azok, akik arra indultak.  

02 óra 11 perckor
Faktor

Harcot hirdetett Francois Hollande elnök a terroristák ellen. Azt mondta a Bataclan előtt, hogy ez a harc könyörtelen lesz.

02 órakor
Faktor

Gyülekezési tilalmat rendelt el a francia rendőrség az egész országban. Semmilyen gyűlést nem lehet tartani, szimpátiatüntetéseket és politikai gyűléseket sem.

01 óra 59 perckor
Faktor

Belgium visszaállította a határellenőrzést a francia határon, a repülőtereken és a vasútállomásokon - jelentette az MTI a belga miniszterelnök bejelentésére hivatkozva. A miniszterelnök összehívta a nemzetbiztonsági tanácsot.

01 óra 49 perckor
Faktor

Legalább 140 halottja van az átfogó párizsi terrortámadásnak. A párizsi városháza közlése szerint a Bataclanban legalább 100 embert megöltek, a többi helyszínen legalább 40-et.

01 óra 44 perckor
Faktor

A rendőrség antiterrorista egységének egyik vezetője azt nyilatkozta név nélkül a Figaronak, hogy hónapok óta tartottak egy ilyen támadástól - vagyis, hogy iszlamista terroristák egyszerre több helyen hajtanak végre kalasnyikovos támadást.

01 óra 43 perckor
Faktor

Három terroristát lőttek le a Bataclanban - írja a Figaro.

01 óra 39 perckor
Faktor

A párizsi polgármester-helyettes szerint 118 halottat találtak a klubban.

01 óra 38 perckor
Faktor

Orbán Viktor miniszterelnök részvétét fejezte ki a terrortámadás áldozatainak és a francia népnek - közölte a külügyminisztérium.

01 óra 34 perckor
Faktor

Francois Hollande elnök és Manuel Valls miniszterelnök is a helyszínre megy. Nicolas Sarkozy, az ellenzéki LR (a volt UMP) vezetője azt mondta, a kormány minden intézkedését, a rendkívüli állapotot és a határzárat is beleértve támogatja.

01 óra 28 perckor
Faktor

A France 2 élő képein tömegével jönnek ki emberek a Bataclanból. Valószínűleg túszok lehetnek, akik megmenekültek.

01 óra 18 perckor
Faktor

Az AFP szerint 100 halottat találtak a koncertteremben, miután a rendőrök lerohanták.Más források ezt még nem erősítették meg.

01 óra 11 perckor
Faktor

Megerősítették: vége a túszdrámának.

Francois Hollande közben lemondta részvételét a G20-as csúcstalálkozón.

01 órakor
Faktor

A BFM TV szerint vége az akciónak a Bataclanban, két terroristát megöltek.

00 óra 57 perckor
Faktor

Az ENSZ főtitkára nyilatkozatban ítélte el az "aljas terrorista támadást" és a túszok elengedését követelte. Vlagyimir Putyin együttérzéséről biztosította a francia elnököt a "Párizsban történt borzalmas merényletsorozat" miatt és közölte, készek minden segítséget megadni a franciáknak.

00 óra 49 perckor
Faktor

Párizsban a világháború óta nem fordult elő, hogy mindenkit arra kértek, maradjon otthon. Most ezt kérték. Holnap minden egyetem és iskola zárva lesz.

00 óra 47 perckor
Faktor

A Guardiannek a klubból kiszabadult túszok azt mondták, olyan volt az egész, mint egy csatatér, mindenhol vér és holttestek voltak. Először az erkélyről lőttek, mindenki a földre vetette magát. Egyikük azt mondta, nem tudja, mennyi ideig feküdt, végül rendőrök menekítették ki. A CNN szerint még 28 túsz maradt az épületben.

00 óra 39 perckor
Faktor

Az Eagles of Death Metal egy kaliforniai rockzenekar. Az A38 honlapja szerint november 29-n a budapesti Barba Negra klubban lépnének fel, a koncertre óriási volt az érdeklődés. Már jegyeket is lehet venni a koncertre. Egyelőre nem tudni, hogy a zenekar tagjai is az áldozatok vagy a túszok közt vannak-e.

00 óra 38 perckor
Faktor

A videó a Bataclan környékén készült:

00 óra 34 perckor
Faktor

Több forrás szerint támadást indítottak a rendőrök a túszejtők ellen. A klubban körülbelül 60 ember lehet és 6-8 túszejtő. A Figaro szerint lövéseket és robbanásokat is lehetett hallani.

00 óra 30 perckor
Faktor

Hárman haltak meg a robbantásban a Stade de France stadionnál, többen megsérültek, a stadion egyik bejáratánál robbantottak – mondta Le Noel Gräet, a Francia Labdarúgó Szövetség elnöke.

00 óra 29 perckor
Faktor

A Reutersnek egy szemtanú azt mondta, öt robbanást hallott a Bataclan közelében.

00 óra 21 perckor
Faktor

Folyamatos ügyeletet rendelt el a párizsi nagykövetségen Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter. Azt mondta az M1-en, hogy a 00-33-683-254-362-es telefonszámot tudják hívni azok a magyarok, akiknek segítségre van szükségük. "Magyarország a francia emberek mellett áll, együtt érzünk velük, és a terror minden formáját elítéljük" – idézi a minisztert az MTI.

00 óra 20 perckor
Faktor

Ezt a videót a Les Halles-nál készítették, a negyedik támadás helyszínén:

00 óra 18 perckor
Faktor

A stadionnál valószínűleg öngyilkos merénylet történt, ezt igazolják az egyik holttest sérülései.

00 óra 16 perckor
Faktor

Julien Pearce francia rádióriporter kimenekült a túszok közül. Azt mondta, nincs a túszejtőkön maszk, látni az arcukat, de nem mondanak semmit, csak lövöldöztek, több embert kivégeztek.

Leglább 15 embert öltek meg a Bataclan központban – mondta a rendőrség az AFP-nek –, mindössze 200 méterre a Charlie Hebdo irodájától, amelyet terroristák támadtak meg januárban.

00 óra 14 perckor
Faktor

200 katonát küldtek a 10. és 11. kerületekbe, ahol a támadások történtek. A France 24 szerint a lövöldözők még szabadon vannak Párizsban, idáig senkit sem tartóztattak le.

00 óra 13 perckor
Faktor

Barack Obama azt mondta, ez egy felháborító kísérlet volt, hogy civileket terrorizáljanak. Nem csak a franciákat támadták meg, hanem az egész emberiséget. Azt mondta, az Egyesült Államok kész megadni bármilyen segítséget, amit Franciaország kér.

00 óra 12 perckor
Faktor

Twitter üzenetben fejezte ki szolidaritását az Európai Bizottság elnöke. Jean-Claude Juncker azt írta, megrázták a Párizsban történtek.

00 óra 08 perckor
Faktor

A brit rendőrség közleménye szerint állandó kapcsolatban vannak a francia hatóságokkal. Vizsgálják, hogy britek is érintettek-e a támadásban.

23 óra 59 perckor
Faktor

A Liberation újságírója egy rendőrtől idézte, hogy a Bataclan egyik támadójánál robbanóanyag van. Julien Pierce, a Europe 1 újságírója a Bataclanból írta le, hogy mit lát. Számos fegyveres férfi érkezett a koncertre. Két vagy három férfi maszk nélkül Kalasnyikovnak tűnő fegyverekkel vakon lőtt a tömegbe. Az egész 10-15 percig tartott, végtelenül erőszakos volt a helyzet, pánik tört ki. A támadóknak volt idejük minimum háromszor újratölteni a fegyvert. Nagyon fiatalok voltak.

23 óra 58 perckor
Faktor

Francois Hollande azt mondta, rendkívüli állapotot hirdetnek ki egész Franciaország területére. A határokat lezárták.

23 óra 55 perckor
Faktor

A Le Monde egyik újságíróját meglőtték a karján. A párizsi hatóságok mindenkit arra kértek, hogy maradjon otthon, a még nyitva tartó üzleteket pedig arra, fogadjanak be annyi embert, amennyit csak tudnak.

Francois Hollande azt mondta, több területet lezárnak, mert újabb támadásoktól tartanak. Hamarosan rendkívüli kormányülés lesz.

23 óra 48 perckor
Faktor

Egyes hírek szerint a városközpontban, a Les Halles-nál, a város egyik legelegánsabb részén is volt egy támadás, de hivatalosan ezt eddig nem erősítették meg.

23 óra 45 perckor
Faktor

Egyelőre nem tudni, hogy az Eagles of Death Metal tagjait is túszul ejtették-e a Bataclanban.

23 óra 38 perckor
Faktor

A Reuters szerint a párizsi polgármester-helyettes azt mondta: korai még terrortámadásra következtetni, de annak néz ki. Az Iszlám Állam támogatói „Paris in flames” (Párizs lángokban) hashtag-gel éltetik a támadást.

Közben a párizsiak menedéket ajánlottak a lövöldözés elől a közösségi médiában #PorteOuverte hashtaggel.

23 óra 35 perckor
Faktor

A CNN szerint legalább 60-an meghaltak a merényletsorozatban.

A stadion közelében történt robbantást a meccsen is lehetett hallani.

23 óra 30 perckor
Faktor

A Bataclan támadói Szíriáról beszéltek Erwan Desplanyues újságíró egy barátja szerint, akinek sikerült a koncertteremből elmenekülnie. Öt-hat fegyverest látott, akik a támadás során Szíriáról is beszéltek. Testeket látott a földön feküdni és öt perc alatt több lövést is hallott. A Bataclanban 100 túszt ejtettek a BFMTV riportere szerint. A kaliforniai Eagles of Death Metal együttes fellépése közben kezdődött a lövöldözés. Más riporterek arról számoltak be, hogy nagyjából hatvan ember volt az eseményen.

23 óra 09 perckor
Faktor

Legalább 26 ember halt meg a lövöldözésben és a robbantásokban. A BBC szerint a Petit Cambodge étteremben automata fegyverrel lövöldözött egy férfi.

A Stade de France-hoz közel pedig három robbantásról számoltak be az újságírók. Itt játszott Franciaország Németországgal. A helyszínen lévők szerint Francois Hollande államfő a focimeccset nézte, de már biztonságos helyen van, a belügyminisztériumban, mert kimenekítették a stadionból. A stadionból a meccs után sem engedik ki a nézőket, sokan a pályára mentek.

A BBC újságírója, aki a Petit Cambodge étteremnél volt, azt mondta, hogy 10 halottat vagy súlyosan sérült embert lát az utcán. A rendőrség megérkezett és lezárták a területet.

Egy szemtanú azt mondta a Liberation című lap újságírójának, hogy több mint 100 lövést hallott. A fegyverest pedig látta elmenekülni a helyszínről.

A Stade de France stadion közelében a BFMTV szerint egy feldarabolt holttestet is találtak. A Bataclanban pedig valószínűleg túszokat ejtettek a rendőrség szerint, fegyvereseket láttak bemenni. A Guardiannek egy szemtanú azt mondta, lövéseket hallott, aztán hat-hét embert látott a földön. Azt mondták neki, autóból tüzeltek.

Top 0