• Külföld
Faktor

Friss hírek: már 16 halottja van a tengerparti fegyveres támadásnak, 3 szállodát is megtámadtak

Feltehetően terrorista támadás ért vasárnap délután egy elefántcsontparti üdülőhelyet, amelyet külföldiek is látogatnak. Az ország elnöke, Alassane Outtara közölte, hogy a támadásnak legkevesebb 16 halálos áldozata van, 14 civil és két katona. A biztonsági erők hat fegyverest tettek ártalmatlanná, akik három szállodát is megtámadtak.

Ahogy arról már a Faktor beszámolt, fegyveresek támadtak meg egy tengerparti üdülőhelyet Elefántcsontparton. Több szemtanú elmondása szerint is a terroristák azt üvöltötték, hogy „Allah akbar”, azaz Allah hatalmas, miközben a tengerparton lövöldöztek.

Fotó: Europress - Sia Kambou/AFP

Fotó: Europress - Sia Kambou/AFP

A kormány közölte, hogy a biztonsági erők hat fegyverest tettek ártalmatlanná, akik három szállodát is megtámadtak. A támadás helyén most tölténytárak és gránátok hevernek szanaszét a földön.

EZT IS AJÁNLJUK:

  Az Independent arról számolt be, hogy 16 halottja van a támadásnak, illetve hogy hatan voltak a támadók. Az ország elnöke, Alassane Outtara azt mondta, hogy a halottak között 14 civil van és 2 katona.

  A támadás egyik tanúja az AFP hírügynökségnek azt mondta, hogy símaszkos, felfegyverzett férfiak a L’Etoile du Sud hotel közelében tüzet nyitottak, amely a jelenlegi kánikula miatt tele volt emberekkel – írja a BBC.

  A Wharf Hotel egyik alkalmazottja, Lacina Ouattara pedig arról számolt be, hogy két férfit látott fegyverrel, kalasnyikovval felszerelkezve. Ő úgy látta, hogy csupasz volt az arcuk és hogy afrikaiak lehettek, harmincas férfiak, civil ruhában.

  Yves Losseau, belga állampolgár a parton volt, amikor a támadás történt. Így számolt be az eseményekről:

  „Próbáltunk a hotel épületébe menekülni. Aztán láttam az egyik támadót feltűnni a hotel kertjében és láttam, hogy agyonlő egy európai nőt. Aztán láttam egy fiatal férfit a szálloda felé futni, akire szintén rálőtt a támadó, de ő még mozgásban volt, így még életben maradt. Ez körülbelül 60-80 méterre történt tőlünk. Miután a támadó lelőtte a nőt, nyugodtan elsétált.”

  Lacina Ouattara azt is mondta, hogy a halottak között vannak európaiak, afrikaiak és libanoniak is. Illetve, hogy a fegyveres férfiak a támadást az Etoile du Sud hotelnél kezdték, majd elindultak végig a parton, ahol sok ember tartózkodott vasárnap délután. Majd elhaladtak a Wharf Hotel előtt is és lőttek, akit csak láttak. Hatalmas pánik tört ki, az emberek a közeli hotelekbe próbáltak menekülni – írja a Telegraph.

  Egy másik szemtanú, Souleymane Kamagate is arról számolt be, hogy látta, ahogy az emberek futnak el a strandról és kétségbeesetten menekülnek minden irányba.

  Az abidjani amerikai nagykövetség szerint nincs bizonyíték arra, hogy amerikai állampolgárok voltak a támadás célpontjai, illetve, hogy amerikaiak sérültek-e meg a támadásban.

  A francia nagykövetség létrehozott egy válságkezelő egységet és arra kéri az embereket, hogy korlátozzák az utazásaikat azon a területen – írja a CNN.

  A rendőrség azt mondta, hogy az egyik támadód megölték, a másik viszont megszökött. Azonban Hamed Bakayoko belügyminiszter arról beszélt az RTI1-nek, hogy a biztonsági erők hat támadót tettek ártalmatlanná.

  A francia külügyminisztérium úgy tudja, hogy egy francia állampolgár is meghalt. Francois Hollande francia elnök nyilatkozatában gyáva támadásnak nevezte a történteket, és hozzátette, hogy Franciaország megerősíti az együttműködését szövetségeseivel a terrorizmus elleni harcban. 

  A támadás elkövetőjeként az al-Kaida terrorszervezet észak-afrikai szárnya, az Iszlám Magreb al-Kaidája (AQIM) nevű csoport jelentkezett. Közleményében ugyanakkor az áll, hogy "a csoport három hőse" támadta meg az üdülőhelyet, azaz nem hat fegyveresről van szó, amint azt a kormány közölte.

  Top 16