• Külföld
Faktor

Feladta a harcot: agydaganat végzett az egykori diktátorral

A férfit kétszer is meg kellett műteni.

Keddre virradóra, 83 éves korában meghalt Manuel Noriega egykori panamai diktátor, akit márciusban agydaganat miatt megműtöttek.

Manuel Noriega egykor Panama diktátora, egyben az amerikai Központi Hírszerző Ügynökség (CIA) ügynöke volt, később kokainkereskedelem miatt elítélték. Noriega agyából egy jóindulatú tumort távolítottak el márciusban, de komplikáció történt - írja az MTI. Ismét fel kellett nyitni a koponyáját, és másodszor is meg kellett műteni, hogy elállítsák a vérzést az agyában, azóta kómában volt. 

Manuel Noriega 1982-től 1989-ig vezette a CIA ügynökeként a közép-amerikai Panamát. Közben gyakorlatilag drogbáró is volt, a hírhedt kolumbiai kartellfőnökkel, Pablo Escobarral működött együtt. Washington 1989-ben avatkozott be katonailag, hogy eltávolítsa Noriegát a hatalomból. 1992-ben ítélték el az Egyesült Államokban. Onnan Franciaországnak adták át, ahol pénzmosásért kellett ülnie, majd 2011-es hazatérése után Panamában korrupció és gyilkosság miatt elítélték, a bíróság a műtét előtt nem sokkal engedélyezte számára, hogy házi őrizetbe kerüljön. 

Noriega uralma alatt számtalan politikai ellenfelét tüntette el nyomtalanul. Volt, akinek a holtteste később egy katonai bázisról került elő, kínzások nyomaival.

Kommentek:

Top 0