• Külföld
Faktor

Most lehet, hogy tényleg meghalt a tálibok vezetője

A tálib hadúr félévente "meghal". Legutóbb tavaly decemberben. De halálhírét most maga Barack Obama erősítette meg.

Aktár Manszúr molla tavaly július óta vezette az afganisztáni tálibokat, akik kénytelenek voltak elismeri a hatalmát, hiszen legendás vezetőjük, Omár molla meghalt. Igaz, akkor már két éve halott volt, de erről csak egyvalaki tudott. Manszúr a nagy molla helyettese volt, így szinte automatikusan követte őt a poszton. Manszúr csellel, hazugsággal és pénzzel lett az afganisztáni tálibok katonai és vallási vezetője. Most úgy tűnik: tényleg likvidálták az amerikaiak. Egy drón lőtte ki a kocsiban utazó tálib vezért.

Aktár Mohamed Manszúr mollának, az afganisztáni tálibok vezetőjének a halála fontos mérföldkő a béke felé vezető úton a közép-ázsiai országban

- írta közleményében hétfőn Barack Obama amerikai elnök.

Fordult a kockaAz Egyesült Államok az utóbbi években szisztematikusan levadássza azokat az iszlamista vezéreket és vezetőket, akik korábban a szövetségesei voltak. Oszama bin Ladent 2011 júniusában SEAL kommandósok lőtték szitává.

Az amerikaiak ezek után kivonták a csapataik egy részét Afganisztánból. Azonban most attól tartanak, hogy a tálibok kihasználják azt, hogy kisebb az amerikai haderő, és végül megbuktatják az amerikaiak által kialakított rendszert, és újra bevezetnék a sariát.

Biztonsági főnökből vallási és katonai vezetőAzt nem tudni pontosan mikor, de Ahtar Mohamed Manszúr valamikor a 1960-as évek közepén született egy dél-afganisztáni faluban. Még 18 éves sem volt, amikor csatlakozott a dzsihádistákhoz, hogy harcoljon a szovjet megszállók ellen. Néhány év múlva azonban Manszúr letette a fegyvert: helyette könyvet fogott. Visszaköltözött Pakisztánba, és befejezte vallásos tanulmányait. Később újra csatlakozott hozzájuk. Együtt harcolt velük, hogy elfoglalhassák Kandahárt. Manszúr így lett a város repterének biztonsági főnöke.

Fotó: wikipedia.org

Fotó: wikipedia.org

Számára minden jól ment egészen addig, amíg az amerikai hadsereg be nem vonult 2001-ben Afganisztánba. Nem tehetett mást, Manszúr molla Pakisztánba menekült. Ott a dzsihadista ranglétrán szinte szárnyalt felfelé. Könnyű dolga volt: a legtöbb felettesét az amerikaiak likvidálták vagy elfogták, így Manszúr 2010-ben már a tálibok második főnöke volt. Ő volt a száj és az arc is. Vagyis: ő közvetítette a legendás, ámde nem mutatkozó Omar molla minden parancsát.

A titkos halott Egy évvel ezelőtt az afgán titkosszolgálat hozta nyilvánosságra azt, hogy Omar Molla már legalább két éve meghalt. Csakhogy senki sem szólt erről a táliboknak. Vagyis: Manszúr úgy irányította a tálibokat a nagy molla nevében, hogy az már rég nem élt. Amikor ez kiderült, akkor sem esett kétségbe: a tálib vezérkar őt választotta vezetőjének.

Tavaly szeptemberben magukra találtak a tálibok. Lerohanták Kunduz városát és elfoglalták. Az afgán kormányerőknek 15 napba telt mire kifüstölték őket onnan. Decemberben terjedt el a hír, hogy a mollát megölték. De néhány nappal később kiderült, hogy mégsem. Csupán megsebesült.

Szakértők szerint Manszúr molla halála után éles küzdelem várható a szélsőséges mozgalom vezetésének megszerzéséért. Ez pedig még nagyobb töréseket idézhet elő a tálibok körében.

Top 0