• Élet
Faktor

Rengeteg gyereknek lehet haszontalan a mandulaműtét

Egy új kutatás szerint a gyerekkori mandulaműtét nem minden esetben csökkenti a torokfertőzések számát. Egyrészt nem minden gyereknél hatásos módszer a fertőzések elkerülésére, másrészt a kutatásokban a torokbetegségeket sem mindig definiálták egyértelműen.

A Vanderbilt Egyetem kutatói új tanulmánysorozatukban azt mutatják be, hogy milyen hatással van a gyerekkorban elvégzett mandulaműtét az enyhe alvásfüggő légzészavarokban (SDB) illetve a rendszeresen visszatérő torokfertőzésben szenvedő fiatalokra. Ezek alapján új kutatásokra lesz szükség, hogy a mandulaműtétek hosszú távú hatásairól végre valós képet kapjunk.

A szakértők nagyjából 10 ezer olyan tanulmányt elemeztek, amelyek a mandulaműtétek hatékonyságáról szóltak. A publikációk többsége egyébként véletlenszerű kontrollvizsgálatok után született. David Francis, a Vanderbilt fül-orr gégésze szerint a gyakori eljárás több ismert és ismeretlen tulajdonságát sikerült feltérképezni.

Illusztráció.

Illusztráció.

EZT IS AJÁNLJUK:

  Egyik vizsgálatukban a szakértők mandulaműtéten átesett, illetve a figyelmes várakozás (WAW) stratégiával kezelt gyerekek betegségeinek arányát és életminőségét hasonlították össze. A WAW-csoportba olyan páciensek tartoztak, akiknek mandulaműtétét nem hajtották végre, mert az orvosok végül arra jutottak, hogy nincs szükség a beavatkozásra.

  Az elemzések kimutatták, hogy a mandulaműtét utáni első évben a fiatalok kevesebbszer hiányoztak az iskolából, ritkábban volt torokfertőzésük, és kevesebbszer fájt a torkuk. A beavatkozás pozitív hatásai azonban idővel elmúltak.

  Egy másik kutatásban Francis csapata azt vizsgálta, hogy a műtét milyen hatással van az SDB-ben szenvedő gyerekekre. Az elemzés kimutatta, hogy az ő esetükben a beavatkozás valóban segített az alvászavarok leküzdésében.

  Egy harmadik tanulmány a mandulaműtétek kockázataival – elsősorban a vérzéssel – foglalkozott. Francis szerint a kutatás alapján az operáció technikájától függetlenül a páciensek kevesebb mint 4 százaléka panaszkodott később vérzésre, és nem egészen 1 százalékuknál volt szükség újabb beavatkozásra.

  Siva Chinnadurai, az elemzésekben közreműködő szakember persze elismerte, hogy elemzésük csak annyira lehet jó, mint az általuk felhasznált korábbi publikációk.

  Francis hozzátette, komoly nehézséget okoz a műtétek hosszú távú hatásának felmérése, mivel az orvosok egy idő után nem követik nyomon a fiatalok állapotát. A szakember szerint az is probléma, hogy az általuk vizsgált tanulmányokban az egyes tényezők – például a torokfertőzések – nem minden esetben voltak következetesen definiálva.

  A kutató ennek ellenére reméli, hogy eredményeikkel hozzájárulhatnak a mandulaműtét irányelvének újragondolásához - írja a 24.hu a News Wise-ra hivatkozva.

  Kommentek:

  Top 16