• Külföld
Faktor

Forrong a város, állandósultak a muszlimok elleni támadások

A 22 halálos áldozattal járó manchesteri terrortámadás óta a városban pattanásig feszült a helyzet, a biztonság már csak emlék: 500 százalékkal nőtt egy hónap alatt a gyűlölet-bűncselekmények száma.

Fotó: Europress / Kena Betancur - AFP

Fotó: Europress / Kena Betancur - AFP

A sértegetések, vandalizmus és provokáció mögött többségében szélsőjobboldali aktivisták állnak, és az áldozatok muszlimok, de a teljes lakosság körében érezhető a feszültség és az ellenérzés. Egy hónap alatt 224 iszlamofób támadásról szerzett tudomást a manchesteri rendőrség, de sok esetet, valamint a sértegetéseket nem jelentik, így a valós szám sokkal magasabb lehet - írja a Daily Mail.

Az indulatok először egy békésnek induló tüntetésen tetőztek: több száz szélsőjobboldali aktivista a manchesteri terrortámadás miatt vonult az utcára, a demonstráció azonban zavargással ért véget. A tüntetők összecsaptak a rendőrökkel, egy férfi pedig egy sült disznófejjel sértegette a muszlimokat. Néhány nap múlva pedig az egész országot megrázta a hír, mely szerint Darren Osborne egy bérelt furgonnal belehajtott a londoni Finsbury Parkban az esti imádságról távozó muszlimok tömegébe. A férfi egy embert megölt, 11-et pedig kórházba juttatott.

Fotó: Europress / Oli Scarff - AFP

Fotó: Europress / Oli Scarff - AFP

A muszlim anyák már a gyerekeik életét féltik: egyre több nő tanácsolja azt a lányának, hogy ne menjenek egyedül az utcára, és még véletlenül se üljenek villamosra, mert a legjobb esetben csak leköpik az utastársai. A feszültségből kimaradni kívánó lakosok is félve mennek el otthonról, hiszen bármikor belecsöppenhetnek egy agresszív helyzetbe.

A manchesteri rendőrség szerint egyelőre egyoldalúak a támadások, de félő, hogy előbb-utóbb a muszlimok is visszavágnak. Manchesterben ugyanis jelentős szélsőséges iszlamista kolónia él, akik a május 22-i terrortámadást követő razzia miatt meghúzták ugyan magukat, de a sejt bármikor képes újra működésbe lépni. A rendőrség szerint csak ideiglenes feszültségi helyzetről van szó, amelynek valószínűleg nem lesznek komoly következményei – a lakók, legyenek akár britek vagy másodgenerációs bevándorlók viszont nem így gondolkodnak: szerintük hamarosan robban a puskaporos hordó.

Kommentek:

Top 0