• Külföld

Levághatják a tolvajok kezét a törvénymódosítás után Malajziában

A malajziai kormány a parlament elé terjesztett egy törvényjavaslatot, amely az iszlám vallási törvények szerint módosítaná az ország egyik államának büntető törvénykönyvét. A házasságtörőket kövezéssel, a tolvajokat pedig kézlevágással büntethetik majd.

A lépés sokakat meglepett a többségében muszlim, de mégis sok vallási és etnikai közösségnek otthont adó országban.

Egyes találgatások szerint Nadzsib Razak miniszterelnök így akar népszerűbbé válni a muszlim választók körében a jövő havi időközi választásokra, illetve a 2018-as általános választásokra.

A 2009 óta hatalmon lévő kormányfő az utóbbi időben sok botrányba belekeveredett, és ellenfelei szerint nem tiszta módszerekkel kormányoz.
Korán. Forrás: Wikipédia.

Korán. Forrás: Wikipédia.

A törvényjavaslatot eredetileg a Pán-malajziai Iszlamista Párt terjesztette elő. Pénteken szinte minden más malajziai párt élesen bírálta a javaslatot, amely a Nadzsib Razak mögött álló kormánykalíció egyik tagja szerint ráadásul alkotmánysértő is.

A kormányfő azzal védekezett, hogy a törvénytervezetet félreértették. A változtatások csak a muszlimokra vonatkoznának, és csak az ügyek szűk körében alkalmaznák a már most is létező saría-bíróságokon. A büntetések pedig "nem okoznának sérülést".

Malajzia több szövetségi államában a muszlim hitű lakosság felett most is az iszlám vallásjog szerint ítélkeznek a saría-törvényszékek. Ezek közé az ügyek közé tartozik a házassáságkötés, válás, öröklés, hitelhagyás vagy más hitre áttérés és a gyerekelhelyezés.

A mostani javaslat csak Kelantan szövetségi államra vonatkozik. Itt már most is külön padok vannak a nőknek és a férfiaknak a köztereken, az éjszakai klubok pedig be vannak tiltva.

A többi vallási közösség attól fél a radikális törvényjavaslatok miatt, hogy az ő vallási szabadságukat is veszélyeztetik az iszlamisták kezdeményezései - írja a Reuters.

A 30 milliós ország lakosságának nagyjából 60 százaléka muszlim, 19 százaléka buddhista, 9 keresztény, 6 pedig hindu vallású. A nem muszlim lakosság főleg kínai és indiai.

Top 0