• Kultúra

Május végén kezdődhet a Viszkisről szóló film forgatása

Ambrus Attiláról, az egykori "Viszkis rablóról" készít filmet a Kontroll rendezője, Antal Nimród. A forgatás idén május végén kezdődhet meg. A Viszkis című film a tervek szerint 2017 tavaszától lesz majd látható a mozikban. A Filmalap 1,1 milliárd forinttal támogatja a gyártást.

Antal Nimród Fotó: Gage Skidmore / wikipedia.org

Antal Nimród Fotó: Gage Skidmore / wikipedia.org

Antal Nimród a több díjjal, köztük a 2004-es Cannes-i Filmfesztivál Ifjúsági díjával is jutalmazott Kontroll miatt lett nagyon népszerű. A rendező a Kontroll elkészítése után visszaköltözött szülővárosába, Los Angelesbe, és Hollywoodban építette tovább a karrierjét. Első amerikai nagyjátékfilmjének, a 2007-es Elhagyott szobának főszerepeit világsztárok, Kate Beckinsale és Luke Wilson játszották. Aztán a 2009-es Szállítmányban is olyan világhíres színészeket rendezett, mint Jean Reno, Matt Dillon vagy Laurence Fishburne. A 2010-ben bemutatott Ragadozók rendezésére Robert Rodriguez kérte fel Antal Nimródot, és ebben az akció-horrorban az az Adrien Brody állt a kamerája előtt, aki korábban minden idők legfiatalabb színészeként nyerte el a legjobb férfi főszereplőnek járó Oscar-díjat.

Antal Nimród most egy látványos és izgalmas filmben mondja el a rendszerváltás utáni Magyarország leghírhedtebb bankrablójának történetét. A Viszkis című film célja, hogy azt is megmutassa, miként emelt a média bulvárhőssé egy bűnözőt a kilencvenes évek Magyarországán. Az események mögé tekintve a „Viszkis rabló”, Ambrus Attila személyiségváltozásának és az elfogása utáni nyomozás részleteinek bemutatására is törekszik a film, amely a valódi eseményeket fikciós elemekkel keveri. A történet elkészítésében maga Ambrus Attila is segített. Vele Antal Nimród 2013-ban, véletlenül találkozott egy vásáron, ahol az egykori bankrabló a saját kerámiáit árulta.

Antal Nimród szerint Ambrus történetén keresztül izgalmas lehetőség nyílik arra is, hogy bemutasson a nézőknek egy olyan világot, amelyet eddig leginkább olyan filmklasszikusokból ismerhettek, mint az 1967-es Bonnie és Clyde vagy az 1972-es A keresztapa.

A szereplők névsorát az alkotók csak közvetlenül a május végén kezdődő forgatás előtt hozzák majd nyilvánosságra. A stáb 130 különböző helyszínen forgat majd, többek között olyan erdélyi vidéken is, amelyhez Ambrus Attilának személyes élményei kötődnek.

Az operatőr a Liza, a rókatündért illetve a Kincsemet fényképező Szatmári Péter, a látványtervező pedig a Liza, a rókatündérért Magyar Filmdíjjal kitüntetett Hujber Balázs lesz. A Viszkis producere a Kontroll-t is jegyző Hutlassa Tamás. A film a tervek szerint 2017 tavaszán mutatják be a mozikban.

Top 0