• Külföld
Faktor

Már a majmok is társkeresőn találnak párt

Táblagépen választhatnak maguknak párt az emberszabású majmok egy hollandiai állatkertben indult kísérletben. A szakemberek az eddigi eredményeket ígéretesnek találták.

Az apeldoorni Apenheul állatkertben élő nőstény bonobóknak és orangutánoknak táblagépen mutatnak fotókat hím fajtársaikról, majd figyelik és kiértékelik a reakcióikat. Ezek alapján próbálnak következtetni az érzelmeikre. A táblagépen látott fényképekre a majmok olykor közömbösen, máskor erős érzelmekkel, például agresszivitással reagálnak – jelentette be az intézmény. A fotók megtekintése után a majmoknak meg kell nyomniuk egy gombot, a kutatók ennek alapján mérik a reakciójukat.

Már nekik is a technika segít.

Már nekik is a technika segít.

Az első eredmények szerint a bonobók főleg olyan fotókra reagáltak, amelyek pozitív érzést kiváltó magatartást, például szexuális aktust vagy kurkászást ábrázoltak. "Most már tudjuk, hogy a bonobók a testnyelvet használják az érzelmek felismerésére" – olvasható a közleményben.

Az érintőképernyős partnerkeresést elkezdték két nőstény orangutánnal is, egyikükkel túlságosan is jól sikerült a kísérlet, a Samboja nevű állatnál olyan heves érzelmi kitörést váltott ki, hogy egyetlen ökölcsapással darabokra zúzta a képernyőt.

Az Apenheul főemlőspark kutatói szerint a majmok számára kidolgozott "párkereső alkalmazás" eredményesebbé teheti a tenyészprogramokat, mivel segítheti kiválasztani a megfelelő társat a szaporodáshoz. Thomas Bionda, az állatkert biológusa ugyanis elmondta, hogy az állatoknak is rokonszenvet kell érezniük egymás iránt a párzáshoz.

A nemzetközi tenyészprogramokban gyakran előfordul, hogy a messziről összehozott állatok nem szaporodnak egymással, mert nem tetszenek meg egymásnak. Az ilyen tesztekkel pedig megelőzhetők a meddő (és költséges) találkozások – írja a HVG.

Kommentek:

Top 0