• Tudomány
Faktor

Majdnem ötmilliárd könyvnyi információt tárol az emberi agy

Az emberi agy kapacitása tízszer nagyobb, mint azt eddig a tudósok hitték. Amerikai kutatók az agyban található, az emlékek megőrzéséért felelős szinapszisok tároló képességét vizsgálták - és megdöbbentő eredményekre jutottak.

Illusztráció

Illusztráció

Az emberi agyban található szinapszisok ugyanis egyenként közel 4,7 bit információt tudnak tárolni. Ez pedig azt jelenti, hogy az agy összesen egy petabyte-nyi információt tartalmaz. Ez ugyanannyi, mint húszmillió, négyfiókos irattároló szekrény teli szövegekkel. Vagy 13,3 évnyi HD tévéfelvétel. Esetleg 4,7 milliárd könyv vagy 670 millió weblap – írja a Telegraph.

Igaz, ez azoknak az információknak a teljes összege, amelyet az agy releváns fele bármely pillanatban azonnal fel tud idézni. Az emlékek tényleges tára ennél jóval kisebb. Ettől függetlenül a felfedezés még hatalmas nagy áttörés az idegsebészet területén – mondja Terry Sejnowski professzor.

EZT IS AJÁNLJUK:

    „Felfedeztük a kulcsát annak, hogy a hippokampusz neuronjai hogyan működnek kevés energia befektetés, de nagy teljesítmény mellett.”

    Top 16