• Külföld
Faktor

Majdnem összeütközött egy drónnal a Lufthansa óriásgépe

Majdnem összeütközött egy drónnal a Lufthansa német légitársaság egyik óriásgépe, egy Airbus A380-as pénteken Los Angeles repülőtere közelében.

"A Lufthansa egyik A380-asának pilótája tájékoztatott minket, hogy egy drón  mintegy 60 méterrel repült el a gép felett, amikor az Airbus már a leszálláshoz készülődött" - írta a repülésfelügyeleti hatóság (FAA) közleményben.

Az incidens pénteken helyi idő szerint kora délután történt, amikor az Airbus 1500 méteres magasságban haladt. A pilótáknak nem kellett kitérő manővert végrehajtaniuk, és végül leszálltak a repülőtéren.

Egyelőre nem tudni, hogy ki volt a drón tulajdonosa, mint ahogy azt sem közölték, hogy hányan voltak a gép fedélzetén. Mindenesetre az Airbus A380-as a világ legnagyobb utasszállító repülőgépe, a két fedélzetén több mint ötszáz utast tud vinni.

Az Egyesült Államokban egyre gyakoribbak a hasonló incidensek a drónok és az utasszállító gépek között: 2014-ben az FAA 238 ilyen esetről szerzett tudomást, míg 2015-ben csak január és augusztus között 650-ről. Még egyetlen esetben sem volt ütközés.

Ugyanakkor szakértők figyelmeztetnek: ha egy drón berepül a hajtóműbe vagy nekimegy a pilótakabin valamelyik ablakának, akkor akár a gép lezuhanását is okozhatja. Épp emiatt már régóta követelik a szigorú és egyben kikényszeríthető szabályok kidolgozását e területre. Ezt már csak az is sürgetővé tenné, hogy a gazdagabb országokban a lakosság körében robbanásszerűen nő a drónok iránti kereslet: az Egyesült Államokban az idén várhatóan 2,8 millió drónt fognak eladni, ami 149 százalékos növekedés a tavalyi év adataihoz képest - írta az MTI.

Top 0