• Külföld
Faktor

Majdnem összeütközött egy Airbus egy drónnal Párizs felett

Kis híján összeütközött egy drónnal a francia légitársaság Barcelona és Párizs között közlekedő Airbus A320 típusú utasszállító repülőgépe leszállás közben.

A francia légügyi hatóság, BEA által súlyosnak minősített esemény a Roissy reptéren történt február 19-én. Az eset kivizsgálása még tart.

Illusztráció

Illusztráció

A BEA szerint az ütközést a másodpilótának köszönhetően kerülték el, ő vette észre a drónt a repülőgép bal oldalán körülbelül 1600 méteres magasságban. Ekkor a másodpilóta kikapcsolta az automata vezérlést, kikerülő manővert hajtott végre, és tájékoztatta a fedélzetparancsnokot a drón jelenlétéről.

A fedélzetparancsnok becslése szerint a drón a repülőgép bal szárnya alatt öt méterrel suhant el. Azonnal értesítették a légi irányítást a drón jelenlétéről, majd további probléma nélkül folytatták a leszállást.

Azt nem tudni, mekkora volt a drón és, hogy hányan voltak a repülőgép fedélzetén. Az A320-as körülbelül 160 utas szállítására tervezték.

A drónok nem repülhetnek repterek közelében és lakott területek felett sem, és általában nem hagyhatják el az irányítójuk körüli 150 méteres sugarú kört, illetve annak látótávolságát - írja az MTI.

2014 őszén számos hobbidrónokhoz kapcsolódó incidens történt Párizsban, valamint atomreaktorok közelében.

Top 0